Edhe pse kjo është periudha më e ngrohtë e vitit, për shumë njerëz relaksuese, pasi njerëzit janë më komod, të rastësishëm dhe të pangarkuar me shumë rroba, megjithatë duhet pasur kujdes pasi kushtet e vështira të motit dhe ushqimi monoton mund të çojnë në shumë probleme shëndetësore.

Ekspozimi ndaj diellit dhe rrezitja, dehidratimi, pickimi i insekteve dhe helmimi nga ushqimi janë disa nga rreziqet më të zakonshme për shëndetin e njeriut gjatë periudhës së verës, për të cilat duhet pasur kujdes për të minimizuar efektet anësore. Edhe pse kjo është periudha më e ngrohtë e vitit, për shumë njerëz relaksuese, pasi njerëzit janë më komod, të rastësishëm dhe të pangarkuar me shumë rroba, megjithatë duhet pasur kujdes pasi kushtet e vështira të motit dhe ushqimi monoton mund të çojnë në shumë probleme shëndetësore, paralajmërojnë shkencëtarët dhe qarqet mjekësore në mbarë botën.

EKSPOZIMI NË DIELL DHE RREZITJA

Si burim i vërtetë i jetës, dielli ka shumë përfitime për trupin dhe shpirtin e njeriut, pasi stimulon qarkullimin dhe metabolizmin, siguron krijimin e vitaminës D dhe shfrytëzimin maksimal të saj, dhe në këtë mënyrë ndikon në mënyrë mjaft antidepresive. Por në këtë aspekt është mirë të keni kujdes sepse ekspozimi i tepërt ndaj rrezeve UV sjell plakje më të shpejtë të lëkurës, alergji të shumta, deri në shfaqjen e kancerit të lëkurës, si dhe mund të jetë një nga shkaqet e dëmtimit të kornesë dhe rrjetit të syrit. Prandaj, është e nevojshme t’i kushtohet vëmendje mbrojtjes së duhur nga dielli. Përdorni kremra me faktor mbrojtës të lartë (30/50), si dhe kushtoni vëmendje sa dhe në cilën orë gjatë ditës jeni të ekspozuar në diell. Njëkohësisht duhet kujdes shtesë për personat që kanë nishane apo rritje të lëkurës, për të mos irrituar apo krijuar inflamacion, sepse në të kundërtën është e nevojshme një vizitë urgjente te dermatologu.

DEHIDRIMI

Gjatë vapës së verës ekziston rreziku i dehidrimit, ndaj të cilit janë veçanërisht të prirur të moshuarit, fëmijët, gratë shtatzëna, sportistët dhe personat rekreativ. Duke qenë se njerëzit djersiten dukshëm më shumë gjatë verës, më shumë lëngje humbin përmes lëkurës se zakonisht, ndaj është e nevojshme të zëvendësohet ai lëng. Prandaj, këshillohet të pini të paktën dy litra lëngje në ditë, nëse është e nevojshme edhe më shumë. Nga pranimi total i lëngjeve në ditë, dy të tretat duhet të jenë ujë i thjeshtë, dhe gjithë pjesa tjetër, për shembull, lëngjet, çajërat, supat dhe ushqimi i lëngshëm, mund të jenë një shtesë, por jo një zëvendësim i ujit. Çaji, kafeja dhe disa pije përmbajnë kafeinë dhe kanë një efekt diuretik me ç’rast nxisin dehidrimin. Gjithashtu është mirë të konsumoni supë të lehtë perimesh, fruta dhe perime me lëng, si dhe sallata të ndryshme.

PICKIMET E INSEKTEVE

Në periudhën e verës, njerëzit kalojnë më shumë kohë jashtë, prandaj kafshimet e llojeve të ndryshme të insekteve janë të pashmangshme. Kjo është arsyeja pse është mirë të keni në dorë një krem ose mjet mbrojtës kundër pickimit të insekteve. Aromaterapistët këshillojnë të aplikoni vaj esencial të livandës në pjesët e ekspozuara të trupit. Ai vaj ka veti antiseptike, dezinfektuese dhe shëruese dhe mund të aplikohet në lëkurë, por në sasi minimale. Nëse simptomat pas pickimit të mushkonjave ose insekteve janë më të theksuara, mund të përdoret një antihistamine në formën e pomadës, kremit ose xhelit, i cili do të ketë një efekt të dobishëm. Situatat pas pickimit të bletës ose grerëzës janë veçanërisht të rrezikshme në pjesët e zgavrës së gojës, qafës dhe fytit, për shkak të zhvillimit të shpejtë të edemës dhe mbytjes së mundshme. Nuk duhet të harrojmë gjithashtu rrezikun e rriqrave, të cilat me pickimin e tyre mund të transmetojnë meningoencefalitin viral të rriqrave, prandaj është e rëndësishme që pas çdo shëtitjeje në natyrë të ekzaminohet në detaje i gjithë trupi dhe të largohen rriqrat nëse ka.

HELMIMI NGA USHQIMI

Temperaturat e larta janë të përshtatshme për zhvillimin e mikroorganizmave në produktet ushqimore, veçanërisht nëse ato nuk janë të paketuara dhe të ruajtura siç duhet. Ushqimet me origjinë proteinike, si mishi, vezët, produktet e qumështit, peshku, butakët etj., janë veçanërisht të ndjeshme ndaj prishjes, pasi janë një bazë e shkëlqyer ushqyese për rritjen e mikroorganizmave. Gjatë verës, helmimet më të shpeshta shkaktohen nga bakteret salmonela dhe në këtë kontekst më të shpeshtat janë ushqimet që nuk janë përpunuar termikisht, si ëmbëlsirat apo ëmbëlsirat me krem, si dhe akulloret. Me rastin e blerjes së produkteve të qumështit është veçanërisht e rëndësishme të shikohet data e prodhimit, sepse në periudhën e verës, për shkak të temperaturave të larta, afati mund të shkurtohet në krahasim me atë të shënuar në deklaratë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here