Studiuesit po shqyrtojnë se si zogjtë mund të ndihmojnë në parashikimin e turbulencave, duke ofruar informacion të rëndësishëm për aviacionin dhe shkencën e motit.

Në një kohë kur turbulenca po bëhet gjithnjë e më problematike për industrinë ajrore, ky kërkim mund të japë përgjigje për mënyra më të mira për të parashikuar dhe përballuar këtë fenomen të paparashikueshëm.

Një ekip i Universitetit Sëansea ka punuar në studime të shpendëve dhe ka vërejtur se sjellja e tyre në ajër mund të ofrojë informacion të rëndësishëm për turbulencën.

Përmes fluturimeve të tyre dhe mësimet që nxjerrin, ata mund të ndihmojnë në hartimin e modeleve më të mira për prirjet e turbulencës.

Ky informacion është i rëndësishëm për industrinë ajrore dhe për shkencën e motit në përgjithësi, duke lejuar pilotët dhe meteorologët të ndërtojnë strategji më efektive për të parashikuar dhe përballuar turbulencat.

Ndërkohë që teknologjitë e avionëve modernë japin disa mundësi për të identifikuar dhe shmangur zonat me turbulenca, studimet mbi sjelljen e kafshëve në ajër mund të ofrojnë një qasje të re dhe më të përparuar për të kuptuar këtë fenomen./ CNA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here