Nëse keni dashur dhe keni humbur një qen më parë, e dini se është një përvojë pikëlluese.

Në fund të fundit, një kafshë shtëpiake nuk është thjesht një kafshë që zotëroni.  Në vend të kësaj, ky është dikush që e konsideroni anëtar të familjes suaj.

Ju ndani një lidhje të veçantë me ta dhe ata bëhen miku dhe shoqëruesi juaj më i mirë. Humbja e një qeni mund të sjellë trishtim të thellë.

Tani, shkenca ka vërtetuar se vajtimi për humbjen e një qeni shumë të dashur nuk është e pazakontë dhe është, në fakt, një përvojë e vërtetë dhe e vlefshme. Në fakt, ky hulumtim sugjeron se tejkalimi i ngordhjes së një kafshe të humbur mund të jetë më e vështirë sesa shërimi nga vdekja e një njeriu. Ja çfarë kemi mësuar nga ky studim se pse mund të jetë kaq e vështirë të kapërcesh humbjen e një qeni.

Sipas Gazetës Zyrtare të Studimit të Sjelljes Njerëzore dhe Evolucionit, ne krijojmë lidhje me këlyshët që janë shumë të krahasueshme me lidhjet që krijojmë me njerëzit. Truri ynë i interpreton këto aktivitete lidhëse në të njëjtën mënyrë. Me fjalë të tjera, trupi ynë prodhon të njëjtat hormone kur lidhemi me qentë dhe njerëzit.

Kjo është arsyeja pse këlyshët tuaj fillojnë të ndihen si një familje për ju. Kur humbisni një qen, duhet të lini një krijesë me të cilën jeni lidhur thellë.

Pra, ne kemi vërtetuar që ju lidheni me qentë dhe njerëzit në të njëjtën mënyrë. Por kur një qen shoqërues ngordh, nuk mund të vajtosh për të siç bën për njerëzit. Kur një njeri me të cilin jeni afër vdes, mund të kërkoni terapi ose këshillim, të keni mbështetjen e miqve, familjes dhe njerëzve të dashur dhe të mbani ose të merrni pjesë në një funeral.

Por kur një qen ngordh, ju duhet të vazhdoni sa më shpejt që të jetë e mundur, sepse kjo është ajo që të tjerët e konsiderojnë të pranueshme. Ju nuk mund të refuzoni ngjarjet sociale ose të keni një performancë më të ngadaltë në punë, sepse, sipas Telegraph, të tjerët nuk e shohin humbjen e një kafshe si diçka që ia vlen të pikëllohet.

Për më tepër, ndjekja e terapisë për një gjë të tillë mund të rezultojë në pasoja negative sociale. Kjo mund ta bëjë të vështirë pajtimin e ngordhjes së një kafshe dhe gjetjen e mbylljes, në mënyrë që të mund të vazhdoni përpara.

Dashuri dhe rehati

Kur kafsha juaj ngordh, ju nuk po humbisni vetëm një qen. Ju po humbisni ndjenjat që keni rreth tyre. Ju po humbisni dashurinë e tyre, ngushëllimin që u dha prania e tyre dhe shoqërinë që ata dhanë. Ka shumë për të humbur me një hap, duke ju bërë të ndiheni shumë bosh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here