Nëse ndiheni vazhdimisht të dërmuar dhe të zënë në kurth nga mendimet, ndërkohë nuk mund të fokusoheni në obligimet e përditshme dhe jeni në vuajtje, filloni konsultimet me një psikolog klinik apo terapist.

Brikena Krasniqi-Hoti

Mendimet e tepërta, negative, insistuese, që vazhdojnë t’ju risillen nëpër kokë, e s’mund t’i hiqni qafe, mund t’ju sjellin shqëtësim e vuajtje. Në disa rastë ato mund të jenë një nga simptomat e një çrregullimi të ankthit apo depresionit, apo të një gjendje stresi të akumuluar.

Ballafaqimi me të menduarit e tepërt mund të jetë sfiduese, por ka disa strategji që mund të jenë të dobishme në menaxhimin e këtij modeli mendimi. Këtu janë disa këshilla që mund të provoni:

Njihni modelet tuaja të mendimit: Kushtojini vëmendje kur keni tendencë të mendoni shumë dhe çfarë i nxit mendimet tuaja.  Kjo mund t’ju ndihmojë të bëheni më të vetëdijshëm për veten dhe botën tuaj të brendshme!

Sfidoni mendimet tuaja: Mendimi i tepërt shpesh përfshin mendime negative ose irracionale që mund të krijojnë ankth dhe stres. Mundohuni t’i sfidoni këto mendime duke pyetur veten nëse ato bazohen në realitet dhe nëse ka prova për t’i mbështetur ato.

Përqendrohuni në momentin e tanishëm: Mendimi i tepërt shpesh përfshin shqetësimin për të ardhmen ose qëndrimin në të kaluarën.  Përpiquni ta ridrejtoni fokusin tuaj në momentin aktual dhe përfshihuni në aktivitete që kërkojnë vëmendjen tuaj të plotë, të tilla si ushtrimet fizike, ecje, gatim, ose një hobi.

Praktikoni teknikat e relaksimit: Teknikat e relaksimit si frymëmarrja e thellë, meditimi ose relaksimi progresiv i muskujve mund të ndihmojnë në reduktimin e ankthit dhe promovimin e relaksimit, gjë që mund të ndihmojë në reduktimin e të menduarit.

Lini mënjanë kohë për të menduar: Në vend që të luftoni vazhdimisht mendimet tuaja, ndani një kohë të caktuar çdo ditë për të reflektuar mbi to. Kjo mund t’ju ndihmojë të ndiheni më shumë në kontroll të mendimeve tuaja dhe të zvogëloni tendencën për të menduar gjatë gjithë ditës.

Kërkoni mbështetje: Biseda me një mik të besuar ose anëtar të familjes, ose kërkimi i ndihmës profesionale nga një terapist mund të jetë gjithashtu i dobishëm në menaxhimin e të menduarit të tepërt.

Është e rëndësishme të theksohet se tejkalimi i të menduarit të tepërt është një proces dhe ajo që funksionon për një person mund të mos funksionojë për një tjetër.  Prandaj, është e rëndësishme të eksperimentoni me strategji të ndryshme dhe të gjeni atë që funksionon më mirë për ju.

Nëse ndiheni vazhdimisht të dërmuar dhe të zënë në kurth nga mendimet, ndërkohë nuk mund të fokusoheni në obligimet e përditshme dhe jeni në vuajtje, filloni konsultimet me një psikolog klinik apo terapist.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here