Ndonëse nuk është diagnozë zyrtare mjekësore, depresioni me funksion të lartë është më i zakonshëm nga sa mendojnë shumica e njerëzve. Kjo sepse, siç sugjeron emri, një person me depresion me funksion të lartë nuk i përshtatet profilit “tipik” që mund të na vijë në mendje kur mendojmë për dikë që jeton me depresion.

 

Njerëzit me depresion me funksion të lartë nuk flenë gjatë gjithë ditës dhe kolegët e tyre ose anëtarët e familjes mund të mos dyshojnë se diçka nuk është në rregull. Në vend të kësaj, “sfidat shpesh fshihen pas suksesit dhe produktivitetit”, shpjegoi psikologia e licencuar Natasha Trujillo, shkruan buzzfeed.com.

Dikush me depresion me funksion të lartë ndoshta nuk do të ketë probleme me performancën e mirë në punë ose përmbushjen e përgjegjësive në shtëpi. Ata madje mund t’i përdorin këto veprime produktive për të “përballuar gjërat më lehtë”. Shpesh, dikush me depresion me funksion të lartë mund të mos e dijë se është fare në depresion.

Pra, cilat janë shenjat që duhet të shikoni nëse dyshoni se mund të keni të bëni me depresion me funksion të lartë? Dhe çfarë mund të bëni për këtë? Ja çfarë thonë ekspertët e shëndetit mendor.

Shenja kryesore e depresionit me funksion të lartë që shumica e njerëzve e humbasin

Trujillo thotë shenja më kryesore e depresionit me funksion të lartë që duhet të keni parasysh është se ju nuk përjetoni ndonjë ndjenjë të qëndrueshme gëzimi ose kënaqësie, pavarësisht nga gjërat e mira që ndodhin.

 

“Njerëzit me depresion me funksion të lartë mbeten produktivë, të suksesshëm dhe të aftë për të arritur”, tha ajo. “E megjithatë, personi mund të mos jetë në gjendje të mbajë një humor krenarie, gëzimi ose kënaqësie për një kohë të gjatë, ose mund të analizojë një kompliment ose arritje për ta bërë disi ‘më pak se’ ose joadekuate në një farë mënyre, duke theksuar se ata mund të mos e kenë merituar ose thjesht kanë pasur fat”.

 

Terapistja Becca Reed pajtohet me këtë. “Dikush me depresion me funksion të lartë mund të ndihet i shkëputur, sikur po kalon lëvizjet pa angazhim apo gëzim të vërtetë”, tha ajo. “Kjo shkëputje mund të shfaqet si mungesë interesi për aktivitetet që dikur i kanë shijuar, një ndjenjë e të qenit i mbërthyer në një rutinë ose të ndjerë emocionalisht të sheshtë edhe në situata që zakonisht do të sillnin emocione të forta”.

Trujillo theksoi se ka shenja të tjera që një person mund të ketë depresion me funksion të lartë. Këto mund të përfshijnë:

Detyrojnë veten të jenë socialë dhe kalojnë në disa lëvizje edhe nëse duan të tërhiqen;

Të bëjnë gjithçka që duhet të bëjnë, por ndihen sikur kërkon më shumë përpjekje sesa duhet;

E kanë të vështirë të përqendrohen;

Ndjehen të lodhur, të pashpresë ose të pavlerë, edhe pse nuk mund të shpjegojnë pse;

Ndihen të trishtuar shumicën e kohës, me pak ose aspak lehtësim;

Ndryshimet në oraret e gjumit dhe të ushqyerit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here