Mungesa e vitaminës D ndodh kur trupi juaj nuk merr ose përpunon sasi të mjaftueshme të vitaminës D. Vitamina D ndihmon trupin tuaj të përthithë kalciumin, kështu që mungesa mund të çojë në osteoporozë (densitet të ulët kockash) dhe fraktura (kocka të thyera).

Simptoma të tjera të ulëta të vitaminës D përfshijnë dobësinë dhe ngërçet e muskujve, rënien e flokëve dhe lodhjen, shkruan Health.com.

Më poshtë mund të gjeni disa nga simptomat e mungesës së vitaminës D.

  1. Lodhje

Është e paqartë saktësisht pse nivelet e ulëta të vitaminës D mund t’ju bëjnë të ndiheni të lodhur ose të çojnë në lodhje, por studime të shumta kanë treguar se njerëzit që marrin suplemente të vitaminës D raportojnë një përmirësim të lodhjes dhe një rritje në nivelet e përgjithshme të energjisë.

  1. Sëmureni shpesh

Vitamina D forcon sistemin imunitar. Studimet treguan se njerëzit me mungesë të Vitaminës D kanë pasur një rrezik më të lartë për t’u prekur nga COVID dhe për t’u sëmurë nga virusi.

  1. Dhimbje dhe dobësi të muskujve

Vitamina D nxit funksionin e muskujve. Nivelet e ulëta të vitaminës D mund të rrisin gjasat për të përjetuar simptoma të tilla si humbja e tonit të muskujve, atrofia, dobësia dhe dhimbja.

  1. Dhimbje shpine

Humbja e forcës së muskujve mund të çojë në rritje të stresit në muskujt e shpinës dhe qafës, gjë që mund të çojë në dhimbje shpine.

Dhimbja në pjesën e poshtme të shpinës në veçanti është një ankesë e zakonshme tek njerëzit me mungesë të vitaminës D.

  1. Rënia e flokëve

Vitamina D luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e ciklit të flokëve, duke përfshirë rigjenerimin e flokëve të rinj. Alopecia është një çrregullim autoimun që shkakton rënien e flokëve. Njerëzit me alopeci kanë nivele më të ulëta të vitaminës D, shkruan Health.com.

  1. Depresioni

Nuk dihet saktësisht nëse marrja e suplementeve të vitaminës D mund të përmirësojë simptomat ekzistuese të depresionit, por studime dhe rishikime të shumta kanë treguar se njerëzit me mungesë të vitaminës D mund të jenë në një rrezik të shtuar për të përjetuar episode depresive.

7. Shtim në peshë

Niveli i ulët i vitaminës D mund të shkaktojë shtim në peshë. Njerëzit me obezitet (qeliza të tepërta yndyrore) kanë 35% më shumë gjasa të kenë mungesë të vitaminës D sesa njerëzit pa obezitet. Ata gjithashtu kanë 24% më shumë gjasa të kenë mungesë D se sa njerëzit që konsiderohen mbipeshë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here