Studimet e fundit kanë treguar se sauna është i mirë për ju pasi ka përfitime si ulja e rrezikut të demencës dhe sëmundjet e zemrës.

Për shembull, larja në sauna është lidhur me një rrezik më të vogël të problemeve të lidhura me kardiovaskulën, si presioni i lartë i gjakut dhe goditjet në tru.

Një studim afatgjatë mbi 14 vjet zbuloi se shkuarja në sauna dy deri në tre herë në javë shoqërohej me një rrezik 25% më të ulët të vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare, shkruan Health.com.

Për ata që shkonin në një sauna katër deri në shtatë herë në javë, ky rrezik ra me 77%.

Studime të tjera sugjerojnë se përdorimi i shpeshtë i saunës zbutë edhe mundësinë për demencë.

Saunat mund të jenë të dobishme edhe për disponimin tuaj. Njerëzit kanë raportuar se kanë përjetuar një ulje të simptomave të depresionit pas përdorimit të saunës.

Rreziqet dhe masat paraprake

Larja në sauna mund të jetë e sigurt për shumicën e individëve të shëndetshëm. Megjithatë, disa rreziqe që lidhen me praktikën janë:

Dehidratim, i cili mund të përkeqësohet nga përdorimi i alkoolit gjatë një seance sauna si dhe humbja e elektroliteve si natriumi dhe kaliumi

Nëse keni një shqetësim shëndetësor, bisedoni me një ofrues të kujdesit shëndetësor përpara se të shkoni në një sauna – veçanërisht nëse nuk shkoni rregullisht në një.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here