Një studim i ri zbuloi se bërja e një tatuazhi – pavarësisht nga madhësia – rrit rrezikun e zhvillimit të limfomës, një lloj kanceri në gjak. Studime të mëtejshme filluan për të parë nëse tatuazhet zhvillojnë edhe lloje të tjera tumoresh 

Bërja e një tatuazhi, pavarësisht nga madhësia, rrit rrezikun e zhvillimit të limfomës me 21%, sipas një studimi të ri që citon noa.al.

Studiuesit nga Universiteti Lund në Suedi analizuan 11,905 pjesëmarrës – 2,938 prej të cilëve kishin limfomë, një lloj kanceri gjaku, midis moshës 20 dhe 60 vjeç. Pjesëmarrësit që kishin limfomë dhe pjesëmarrësit që ishin pjesë e grupit të kontrollit plotësuan një pyetësor rreth tatuazheve dhe iu nënshtruan ekzaminimeve.

Studimi – i publikuar në eClinicalMedicine – zbuloi se rreziku i zhvillimit të limfomës ishte 21% më i lartë tek ata që kishin bërë tatuazhe. Rreziku i limfomës ishte gjithashtu më i lartë tek individët që kishin bërë tatuazhin e tyre të parë më pak se dy vjet më parë.

Për më tepër, studiuesit zbuluan se nuk ka prova të një rreziku më të ulët në tatuazhe të vegjël apo më të lartë me tatuazhe me përmasa më të mëdha.

Studimi zbuloi se llojet më të zakonshme të kancerit ishin limfoma difuze me qeliza të mëdha B dhe limfoma folikulare.

“Pasi morëm parasysh faktorë të tjerë të rëndësishëm, si duhanpirja dhe mosha, ne zbuluam se rreziku i zhvillimit të limfomës ishte 21 për qind më i lartë në mesin e atyre që ishin bërë tatuazhe,” tha Dr. Christel Nielsen, autore e studimit dhe profesor i Universitetit të Lund, në një deklaratë.

“Është e rëndësishme të kujtojmë se limfoma është një sëmundje e rrallë dhe se rezultatet tona zbatohen në nivel grupi. Rezultatet tani duhet të verifikohen dhe hetohen më tej në studime të tjera dhe kërkime të tilla janë në vazhdim.”

“Ne tashmë e dimë se kur boja e tatuazhit injektohet në lëkurë, trupi e interpreton këtë si diçka të huaj që nuk duhet të jetë aty dhe sistemi imunitar aktivizohet,” vazhdoi ajo. “Një pjesë e madhe e bojës transportohet larg nga lëkura, në nyjet limfatike ku depozitohet.”

Studiuesit thanë se tani do të shqyrtojnë nëse ka apo jo një lidhje midis tatuazheve dhe formave të tjera të kancerit dhe sëmundjeve inflamatore.

“Njerëzit ka të ngjarë të dëshirojnë të vazhdojnë të shprehin identitetin e tyre përmes tatuazheve, dhe për këtë arsye është shumë e rëndësishme që ne si shoqëri të sigurohemi se kjo është diçka e sigurt,” tha Nielsen.

“Për individin, është mirë të dijë se tatuazhet mund të ndikojnë në shëndet dhe se duhet t’i drejtoheni ofruesit tuaj të kujdesit shëndetësor nëse përjetoni simptoma që besoni se mund të lidhen me tatuazhin që keni.”

Sipas klinikës Mayo, tatuazhet gjithashtu mund ta bëjnë lëkurën të prirur ndaj infeksioneve, pasi ato shkelin barrierën e lëkurës. Shpesh, njerëzit mund të kenë reaksione alergjike ndaj ngjyrave të tatuazheve, të cilat mund të shkaktojnë skuqje.

Megjithëse nuk janë të zakonshme, tatuazhet mund të çojnë gjithashtu në komplikime MRI, sepse pigmentet mund të ndërpresin cilësinë e imazhit.

Në gusht 2023, Qendra Kërkimore Pew publikoi ​​të dhëna që tregojnë se 32% e të rriturve kanë një tatuazh. Midis tyre, 22% kanë më shumë se një tatuazh në trupin e tyre. /noa.al

Foto: Getty Images

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here