Beteja e Granikut në maj 334 pes ishte fitorja e parë e madhe e Aleksandrit të Madh (356-323 pes) kundër forcave të Perandorisë Akamenide. Aleksandri kishte kaluar Helespontin me forcat e tij të bashkuara maqedonase dhe greke dhe kishte shkelur brigjet e Anadollit. Qëllimi i tij ishte i thjeshtë, të mundte Darin III (r. 336-330 pes) dhe të pushtonte Perandorinë e madhe Persiane. Në maj të vitit 334 pes ai pati mundësinë e tij të parë kur u përball me Persianët në brigjet e lumit Granik. Pas kësaj fitoreje kundër satrapëve të tij, ai do të takohej me Darin në betejë dy herë, në Betejën e Issusit dhe më pas në Betejën e Gaugamelës.

Aleksandri i Madh ishte një nga pushtuesit më të suksesshëm në historinë njerëzore, i cili e çoi Perandorinë e tij Maqedonase nga brigjet e Greqisë deri në kufijtë e Indisë.

Pjesë e këtij pushtimi përfshinte shkatërrimin dhe nënshtrimin e Perandorisë Persiane, kryenemesis e madhe e shteteve greke.

Pas vdekjes së babait të tij Filipi II i Maqedonisë (r. 359-336 pes), Aleksandri ia vuri sytë Perandorisë Persiane duke kërkuar hakmarrje, ose kështu pretendoi ai, për pushtimin e atdheut të tij nga Darius I dhe Kserksi gjatë Luftërave Persiane.

Ndërsa po zgjerohej drejt lindjes, Aleksandri do të kishte tre beteja të mëdha me Persianët, dhe e para ishte në kalimin e lumit Granik në 334 para Krishtit.

Ndërsa Aleksandri dhe njerëzit e tij ishin në Trojë, Persianët mbajtën një këshill satrapësh lokalë për të diskutuar ardhjen e të riut maqedonas dhe strategjitë e mundshme për t’u mbrojtur kundër tij. Memnoni, një mercenar grek i rangut të lartë besnik ndaj Darit, sugjeroi zbatimin e një politike të tokës së djegur – për të shkatërruar të korrat, fermat dhe fshatrat – duke e privuar Aleksandrin nga çdo dispozitë e mundshme. Satrapët vendas e hodhën poshtë këtë ide pjesërisht sepse Memnoni ishte grek, por edhe sepse ata nuk donin që tokat e tyre të shkatërroheshin. Ata, natyrisht, e konsideronin luftën persiane më të lartë se taktikat e pushtuesve grekë. Këshilli vendosi t’i vinte maqedonasit e ardhur në mbrojtje duke mbledhur forcat e tyre të bashkuara dhe duke pritur Aleksandrin në lumin Granik. Granicus ishte afërsisht 60 këmbë i gjerë me një rrymë të shpejtë dhe argjinatura të pjerrëta, duke ofruar, atë që ata mendonin të ishte, një avantazh për veten e tyre.

Pasi mori fjalë nga skautët e tij për vendndodhjen e persëve në Granik, Aleksandri përparoi drejt lumit; ai kishte kuptuar se duhej t’i mundte Persianët për të fituar burimet e nevojshme për të vazhduar kërkimin e tij për të pushtuar Persinë . Ndërsa forcat maqedonase iu afruan lumit, Parmenioni, një nga gjeneralët më besnikë të Aleksandrit dhe komandanti i krahut të tij të majtë, e këshilloi Aleksandrin që të prisnin deri në mëngjes përpara se të sulmonin. Aleksandri u përgjigj, sipas Plutarkut, se kjo do të “turpëronte Hellespontin nëse ai kishte frikë nga Graniku”. Historiani Arrian foli për këtë takim duke thënë se Aleksandri e kuptoi se persët nuk e kishin frikë sepse nuk e njihnin. Aleksandri e hodhi poshtë kërkesën e Parmenionit; beteja do të fillonte atë pasdite, por do të zgjaste mezi një orë. Megjithëse numrat ndryshojnë midis burimeve të ndryshme të lashta, llogaritë moderne numërojnë persët në 10,000 kalorës dhe 5,000 këmbësorë mercenare greke. Forcat e Aleksandrit numëronin 13000 këmbësorë dhe 5000 kalorës.

Një situatë unike dhe problematike për persët ishte pozicionimi i kalorësisë së tyre në brigjet e Granikut; Pas tyre u vendos këmbësoria mercenare greke – 5000 vetë. Disa historianë besojnë se kjo ide u kushtoi persëve betejën. Kalorësia persiane nuk mund të lëvizte përpara për shkak të brigjeve të lumit dhe as të tërhiqej për shkak të vendndodhjes së këmbësorisë. Veç kësaj, e vetmja armë unike për persët, qerrja e kosës , ishte pothuajse e padobishme në bregun e lumit me baltë. Ishte ky një gabim taktik apo arrogancë e pastër? Së bashku me mungesën e udhëheqjes së vërtetë – përveç Memnonit – beteja humbi para se të fillonte.

Aleksandri do të mbetej i pamposhtur në betejë deri në vdekjen e tij në 323 para Krishtit, kohë në të cilën ai kishte ndërtuar një nga perandoritë më të mëdha në historinë e lashtë dhe kishte krijuar një reputacion si një nga komandantët ushtarakë më të suksesshëm ndonjëherë.

Përgatiti: Albert Vataj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here