Zinku, seleni dhe jodi janë të rëndësishëm për funksionimin optimal të gjëndrës tiroide. Jodi është një mineral që nevojitet për prodhimin e të gjitha hormoneve që gjenden në gjëndrën tiroide.

 

Jodi është i domosdoshëm dhe i domosdoshëm për funksionimin e gjëndrës tiroide dhe mund ta gjejmë në kripën e tryezës, ushqimet e detit dhe alga deti.

 

Përveç jodit, seleni është gjithashtu një mineral i rëndësishëm për funksionimin e gjëndrës tiroide .

Seleni është çelësi i punës së enzimës që merr hormonin T4 dhe e shndërron atë në formën aktive të T3.

 

Personat që kanë mungesë të selenit në organizëm mund të përjetojnë simptoma të hipotiroidizmit, pra pasojat e zvogëlimit të punës së gjëndrës tiroide, pavarësisht se vlerat e hormoneve T3 dhe T4 janë në kufirin normal.

Burimi më i mirë i selenit janë arrat dhe seleni mund të gjendet gjithashtu në maja, drithëra dhe ushqime deti. Vetëm një arrë braziliane mund të sigurojë mbi 100 për qind të dozës së rekomanduar ditore të selenit.

 

 

Zinku është gjithashtu në listën e mineraleve që janë të dobishëm për funksionimin e duhur të gjëndrës tiroide .

Zinku është i rëndësishëm për funksionimin e duhur të hormoneve tiroide dhe është veçanërisht i dobishëm brenda vetë qelizave ku hormonet tiroide bëjnë punën e tyre.

Ushqimet e pasura me zink janë: farat e kungullit, mishi dhe frutat e detit. Mungesa e zinkut në organizëm mund të ndodhë edhe te duhanpirësit, diabetikët, gratë shtatzëna dhe sportistët gjithashtu kanë nevojë të shtuar për këtë mineral.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here