Ndonjëherë duket sikur jeni plakur brenda natës.

Tani, një studim ka zbuluar se gjumi i shqetësuar, me të vërtetë ju bën të ndiheni deri në 10 vjet më të vjetër.

Studiuesit kryen dy studime për të përcaktuar nëse gjumi mund të ndikojë se sa i vjetër ndihet dikush.

Së pari, ata u kërkuan 429 pjesëmarrësve të regjistronin moshën e tyre të perceptuar mbi 30 ditë, si dhe sa netë mendonin se kishin gjumë të pamjaftueshëm.

Analiza zbuloi për çdo ditë shtesë të gjumit të pamjaftueshëm, mosha subjektive u rrit me 0,23 vjet.

Më pas, 182 njerëz u regjistruan në një studim për kufizimin e gjumit, ku u lejuan vetëm katër orë në shtrat në natë gjatë dy netëve.

Kjo sipas daily mail, i bëri njerëzit të ndiheshin 4.44 vjet më të vjetër në krahasim me njerëzit që kaluan 9 orë në shtrat, tregoi studimi.

Analiza zbuloi gjithashtu se një kalim nga ndjenja jashtëzakonisht vigjilent në ndjenjën jashtëzakonisht të përgjumur ishte i lidhur me ndjenjën 10 vjet më të vjetër në të dy studimet.

Studiuesit, nga Instituti Karolinska në Suedi, publikuan gjetjet e tyre në revistën Proceedings of the Royal Society B.

Ata shkruan: ”Shumë njerëz ndihen më të rinj se mosha e tyre kalendarike”.

”Ndërsa ky fenomen është më pak i përhapur tek individët më të rinj, teksa kalojmë të tridhjetat dhe përtej mospërputhjes midis moshës që jemi dhe sa vjeç ndihemi bëhet më e theksuar”.

Hulumtimet e reja sugjerojnë se zakonet tona të gjumit mund të luajnë një rol në formimin e moshës që ndihemi.

“Rezulton se ndjenja më e re se mosha jonë aktuale lidhet me jetë më të gjatë, shëndet më të mirë mendor dhe fizik dhe më shumë tipare psikologjike pozitive”.

Ata thanë se të dy studimet e tyre “dëshmojnë se gjumi dhe përgjumja luajnë një rol të thellë në formimin e ndjenjës sonë të moshës” dhe se “perceptimi ynë për moshën është jashtëzakonisht i lakueshëm”.

“Këto zbulime hapin mundësi të reja për të nxitur një ndjenjë rinore”, shtuan ata.

“Ruajtja e gjumit ka të ngjarë të jetë një faktor kyç për t’u ndjerë i ri”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here