Bota ka parë sisteme të ndryshme mjekësore që vijnë e shkojnë gjatë rrjedhës së historisë. Megjithëse mjekësia moderne praktikohet gjerësisht në të gjithë botën dhe përgjithësisht konsiderohet të jetë sistemi parësor mjekësor në botë, por sisteme mjekësore të tjera u themeluan bazuar në tekste të lashta nga kultura të ndryshme dhe besimet e tyre.

 

Benedict Lust dhe Sebastian Kneipp ishin themeluesit e kësaj mjeksie alternative te cilën e zbuluan ne vitin 1880. Naturopatia bazohet në ideologjinë e shërimit natyror. Kjo do të thotë që praktikuesit preferojnë konsumin e produkteve natyrale, në krahasim me ilaçet e prodhuara nga kompanitë farmaceutike, apo ilaçet e prodhuara në bazë të studimeve shkencore. Praktikuesit e Naturopatisë priren të përqendrohen në metodat e shërimit, duke i inkurajuar pacientët e tyre që të shmangin mjekimin dhe operacionin e rregullt. Ata shpesh i pengojnë pacientët e tyre të vaksinohen dhe të marrin antibiotikë gjithashtu.

 

Homeopati

Homeopatia është një nga format më të përdorura të mjekësisë alternative në botën moderne, megjithëse u konceptua për herë të parë nga Samuel Hahnemann në fund të viteve 1790. Ky sistem mjekësor u themelua mbi bazën e një teorie. Kjo teori thotë se substancat që shpesh shkaktojnë simptoma të një sëmundjeje të caktuar te njerëzit që janë të shëndetshëm mund të ndihmojnë gjithashtu në kurimin e të njëjtave simptoma te njerëzit e sëmurë. Ilaçet homeopatike nuk quhen ilaçe, por më tepër quhen kura. Substancat e zgjedhura të përdorura për një kurë hollohen në një shkallë të tillë që produkti përfundimtar të jetë krejtësisht i ndryshëm nga holluesi.

 

Mjekësia tradicionale kineze

Mjekësia Tradicionale Kineze, ose TCM, është një nga sistemet mjekësore më të vjetra në të gjithë botën. Edhe pse shumë besojnë se trajtimet e tij nuk janë të bazuara në logjikën ose shkencën e duhur, shumë vazhdojnë të kërkojnë metodat dhe trajtimet e tij në të gjithë botën. Mjekësia tradicionale kineze u themelua nga Huang Ti dhe Shen Nung, 1600 para Krishtit‒1046 para Krishtit megjithëse disa studiues besojnë të kundërtën. TCM beson në kombinimin e dietës, stërvitjes, literaturës popullore dhe ilaçeve të ndryshme bimore.

 

Akupunkturë

Akupunktura është një lloj tjetër i njohur i sistemit mjekësor që përdoret sot në botë, me disa mjekë që argumentojnë se ndonjëherë është më i mirë se kujdesi mjekësor konvencional. Ajo rrjedh nga Mjekësia Tradicionale Kineze megjithëse përdoret zakonisht për të ndihmuar në trajtimin e dhimbjes, përdoret gjithashtu edhe në një sërë kushtesh të tjera mjekësore. Gjatë një trajtimi me akupunkturë, një grup prej 5 deri në 20 gjilpërash futen në pika të ndryshme të trupit.

Ayurveda

Bazuar në hulumtimet, Ayurveda është sistemi më i vjetër mjekësor në botë e cila daton në shek. IV p.e.s. Historia e saj buron nga India, ku ende praktikohet gjerësisht në të gjithë vendin. Terapitë Ayurvedike përfshijnë një gamë të gjerë trajtimesh, duke përfshirë laksativë, vajra, dieta speciale, joga, klizma dhe lloje të ndryshme të barnave bimore. Ndërsa shumica e praktikës Ayurvedike konsiderohet të jetë pseudoshkencore, historianët kanë zbuluar se tekstet e lashta Ayurvedike përfshijnë udhëzime kirurgjikale për heqjen e gurëve në veshka, rinoplastikë dhe qepje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here