Një rishikim i ri tregon se ankimet dhe tërbimet ndaj të tjerëve nuk janë një mënyrë efektive për të reduktuar zemërimin.

Njerëzit që shprehin një burim zemërimi mund të ndihen më mirë në atë moment, por kjo nuk do ta zvogëlojë zemërimin e tyre, zbuluan studiuesit.

Në vend të kësaj, teknikat e reduktimit të stresit si frymëmarrja e thellë, vetëdija, meditimi dhe joga janë alternativa shumë më efektive sesa shfryerja, tregojnë rezultatet.

“Unë mendoj se është me të vërtetë e rëndësishme të rrëzohet miti se nëse je i zemëruar, duhet ta heqësh mllefin – ta heqësh nga gjoksi”, tha studiuesi i vjetër Brad Bushman, profesor i komunikimit në Universitetin Shtetëror të Ohajos. “Shfryerja e zemërimit mund të duket si një ide e mirë, por nuk ka asnjë copëz provash shkencore për të mbështetur teorinë e katarsisit”.

Për këtë analizë, studiuesit shqyrtuan mbi 150 studime që përfshinin më shumë se 10 mijë pjesëmarrës.

Ata zbuluan se zvogëlimi i “nxehtësisë” përmes aktiviteteve që lehtësojnë stresin është më i mirë në reduktimin e zemërimit, sepse ul reagimin luftarak ose ikje të një personi.

Nga ana tjetër, shfryrja e zemërimit në fakt rriti agjitacionin e një personi, ashtu si edhe aktivitetet fizike si vrapimi.

“Për të reduktuar zemërimin, është më mirë të përfshiheni në aktivitete që ulin nivelet e zgjimit”, tha Bushman në një njoftim për lajmet universitare. “Pavarësisht asaj që mund të sugjerojë mençuria popullore, edhe të vraponi nuk është një strategji efektive sepse rrit nivelet e zgjimit dhe përfundon të jetë kundërproduktive”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here