Mund të themi se çdo fe është një kult, por ndryshimi kryesor është se kultet janë lëvizje shoqërore dhe nuk kanë asnjë lidhje me përmbajtjen e doktrinës së tyre fetare. Jo të gjitha kultet janë të rrezikshme, por ato më famëkeqët mund të kategorizohen si të tmerrshme. Numërimi mbrapsht përfshin kulte aktive të njohura për mizorinë dhe egërsinë e tyre, sipas ish-anëtarëve dhe praktikave të zbuluara.

1. Kongregacioni për dritën

Ky kult i ditës së gjykimit, i formuar në vitet ’60, njihet gjithashtu si Kulti Sekret i Manhatanit. Ndjekësit besojnë se ata kanë zbritur nga një “kryeracë ariane” në Atlantidë dhe se njerëzit dikur kanë jetuar në Hënë. Pra, çfarë e bën këtë kult në zemër të New York-ut kaq të rrezikshëm përveç retorikës? Sipas ish-anëtarëve, Tokës po i vjen fundi, megjithëse e njëjta gjë është thënë që nga vitet ’60. Grupi supozohet se mbështet ndëshkimin trupor dhe ndalon homoseksualitetin, grave u mohohet arsimi i lartë dhe anëtarët kujtojnë jetën e tyre të shkuar.

2. Raëlizmi

Raël, i njohur ndryshe si Claude Vorilhon, e themeloi grupin në Francë pasi pretendoi se alienët i thanë se kanë krijuar të gjithë jetën njerëzore në Tokë. Ai u ftua më vonë për të vizituar alienët në planetin e tyre. Në vitet ’90, parlamenti francez e klasifikoi atë si kult. Kulti, subjekt i “Raël: Profeti Alien” i Netlifx, mbulon shumicën e polemikave të supozuara nga klonet njerëzore dhe skllevërit e seksit deri te paraardhësit e engjëjve dhe takimet me jashtëtokësorët. Le Parisien raportoi në vitin 2016 se dy anëtarë u shpallën fajtorë për “korruptim sistematik të vajzave adoleshente”. Megjithëse perceptohet si një kult i UFO-ve, aktivitetet e grupit në lidhje me “lirinë seksuale” dhe përdorimin e supozuar të svastikës janë ato që e bëjnë këtë grup të rrezikshëm dhe shumë të diskutueshëm.

3. Kisha e unifikimit

Në vitin 2023, Japonia i kërkoi një gjykate të urdhëronte shpërbërjen e degës së Kishës së unifikimit në Japoni pas vrasjes së ish-kryeministrit japonez Shinzo Abe në korrik të vitit 2022. Kisha, e krijuar në Japoni nga Sun Myung Moon, ka një qëndrim të fortë anti-LGBT dhe lidhje të ngushta me pushtetet politike. Kisha e unifikimit u bë e njohur në mbarë botën për dasmat masive. Në fillim të viteve 2000, një ish-anëtar akuzoi grupin për përdorimin e teknikave manipuluese për të rekrutuar anëtarë naivë. Kisha e unifikimit ka rreth 100,000 anëtarë në SHBA dhe rreth 3 milionë në mbarë botën.

4. Dymbëdhjetë fiset

Dymbëdhjetë fiset gjithashtu kanë një prani në mbarë botën. Grupi u formua nga “lëvizja e Jezusit”, e cila filloi në vitet ’70 dhe u drejtua nga Elbert Spriggs, i njohur si Yoneq. Ky sekt i krishterë fundamentalist u akuzua për abuzim dhe punësim të fëmijëv, ndër të tjera. Grupi është gjithashtu kundër “sjelljes homoseksuale”, megjithëse më shqetësueset ishin akuzat për shfrytëzim seksual të fëmijëve. Denver Post raportoi se arsimimi i fëmijëve është neglizhuar sepse ata fillojnë të punojnë në fabrika që 13 vjeç. I njëjti raport i vitit 2022 thoshte: “Anëtarët e rinj duhet t’ia kalojnë pronësinë e të gjitha zotërimeve të tyre kompanive shpk të grupit.”

5. Kisha e të kuptuarit të Biblës

Drejtuesit e këtij grupi u akuzuan për lavazh truri dhe mikromenaxhim të jetës së anëtarëve të tyre. Ish-anëtari James LaRue foli për shtypin për përvojën e tij, duke thënë se organizata është një kult dhe duke shpjeguar se anëtarët bënin “një jetë në varfëri dhe nënshtrim” ndërsa dhuronin shuma masive për kishën. Kisha filloi disa biznese legjitime dhe frymëzoi Sunshine Carpet Cleaners të “Seinfeld.”

6. Kombi Nuwaubian

Kombi i Bashkuar Nuwaubian i Maurëve vjen nga New York-u. Ai u zhvendos në Georgia, dhe themeluesi i saj, Dwight York A.KA. Malachi Z. York, i udhëzoi ndjekësit që të dorëzonin pasurinë e tyre materiale dhe madje të mblidhnin para për të shmangur ndëshkimin fizik. Themelet e York-ut bazoheshin në besimet se zezakët ishin njerëzit origjinalë në Tokë, të cilët mund të gjurmohen në Egjipt dhe se zezakët duhet të quhen maurë. York u akuzua për 209 akuza për abuzim seksual, ngacmim të fëmijëve dhe më shumë. Ndërsa ky kult pothuajse u shpërbë dy dekada më parë, ka ende anëtarë aktivë në pjesë të Georgia-s.

7. Kashi Ashram

Ma Jaya Sati Bhagavati themeloi Kashi Ashram në Florida në fillim të viteve ’70. Fokusi fillestar i organizatës ishte në përpjekjet e orientuara drejt shërbimit shpirtëror, por midis akuzave kundër themeluesit dhe organizatës ishin sulmet emocionale dhe fizike, abuzimi me substancat dhe promovimi i praktikave të ngjashme me kultin. Ma Jaya vdiq në vitin 2012, por grupi ekziston ende, dhe kjo pavarësisht akuzave të ish-anëtarëve për rrahje, kontroll psikologjik, rrëmbim dhe sulme seksuale.

8. Familja Ndërkombëtare ose Fëmijët e Zotit

Fëmijët e Zotit filluan në vitin 1968, dhe megjithëse emri ndryshoi gjatë dekadave, polemikat mbetën. Kjo Lëvizje e Re Fetare e Krishterë filloi në Kaliforni dhe thuhet se mblodhi adoleshentë të arratisur. Aktori i ndjerë River Phoenix u rrit në Fëmijët e Zotit dhe tha për Details Magazine në vitin 1991 se ai ishte katër vjeç kur bëri seks për herë të parë ndërsa ishte pjesë e grupit. Shumë ish-anëtarë të tjerë folën për abuzimin seksual të fëmijëve dhe abuzimin fizik, me drejtuesit që thuhet se mashtronin njerëzit pa para sepse “antikrishti po vinte, kështu që nuk duhej të kurseje për pension”.

9. Shoqëria e të mbeturve

Një organizatë tjetër që ishte subjekt i disa dokumentarëve të fundit që shkaktuan habi te njerëzit është ende aktive, Shoqëria e të mbeturve. Kjo organizatë e krishterë dyshohet se promovoi programin e gurusë Gwen Shamblin për humbjen e peshës, duke u kërkuar anëtarëve të hanë deri në dhjetë kafshata në ditë. Shamblin, udhëheqësja dhe grupi i saj u akuzuan për shumë gjëra, duke përfshirë nxitjen e prindërve që t’i rrihnin fëmijët e tyre për t’u nënshtruar dhe për të zbatuar besnikërinë ndaj kauzës. Ish-udhëheqësja tha: “Sa herë që shtrini dorën për ushqim, 15 deri në 20 herë në ditë, vraponi te Zoti”. Dieta e saj përfshinte largimin nga dashuria për ushqimin dhe “drejt dashurisë për Zotin”.

10. Dega Davidiane

Grupi apokaliptik u themelua në vitet 1950 nga Benjamin Roden. David Koresh mori drejtimin në fillim të viteve ’80. Në vitin 1993, mbi 80 njerëz, duke përfshirë të paktën 20 fëmijë, vdiqën në dy konfrontime midis FBI-së dhe sektit të krishterë të Degës Davidiane pranë Waco-s, në Texas. Koresh thuhet se u tha ndjekësve të tij se Zoti i kishte dërguar atij një “dritë të re”, dhe shpesh këto drita donin që ai të joshte e të abuzonte vajza të reja deri në 12 vjeçe. Ai supozohet se kishte nevojë për shumë gra, sepse ishte detyra e tij të bënte 24 fëmijë që do ta ndihmonin të sundonte pasi të rivendosej mbretëria e Perëndisë. Edhe pse në një kapacitet më të vogël, kulti ekziston ende sot në Teksas.

11. Porta e qiellit

Në vitin 1997, në një rezidencë në San Diego, autoritetet gjetën eshtrat e 39 anëtarëve të Portës së qiellit. Besimet e këtij grupi ishin një përzierje e krishterimit ungjillor, praktikave të epokës së re dhe teknologjisë jashtëtokësore. Anëtarët mbanin uniforma, sikur të ishin në hapësirë, dhe kishin teori të hollësishme konspirative, duke përfshirë popullarizimin e të ashtuquajturit komplot të Shtetit të Thellë. Kulti filloi në fillim të viteve 1970, dhe megjithëse grupi është zhdukur pak a shumë, ka raporte për praninë e tij në internet dhe mësuesve të tij.

12. Kombi i Jahuehut

Kombi i Jahuehut klasifikohet si një kult supremacist i zi. Qëllimi i lëvizjes ishte të zhvendoste amerikanët e zinj, të cilët besonin se ishin izraelitët origjinalë, në Izrael, duke pretenduar se të bardhët kishin “fuqi të liga”. Lëvizja e njihte Jahve Ben Jahvehun si “Birin e Perëndisë”. Ish-anëtarët kanë folur për natyrën e dhunshme të Jahuehut dhe lavazhin e trurit, dhe një person madje tha: “Ne ishim si mafia”. Jahuehu u dënua në vitin 2001 pasi ishte urdhëruar dishepujt e tij që të “vrisnin për Zotin” në 14 krime të dhunshme në Miami./ Blonde&Balanced – Syri.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here