Për keltët, të cilët jetonin në Evropën Qendrore, Lugh ishte perëndia Diell. Perëndia i nëntokës Balor ishte gjyshi i tij. Balor ishte udhëheqësi i Fomoriit. Fomorii ishin njerëz të këqij që jetonin në botën e krimit.

Sipas një profecie, Balor duhej të vritej nga një nip i tij. Për të parandaluar përmbushjen e profecisë, Balor u përpoq të vriste nipin e tij, por Lugh mbijetoi mrekullisht. Lugh u rrit fshehurazi nga perëndia i detit, Manannan, dhe u bë një luftëtar i shkëlqyer.

Kur arriti në moshën e burrërisë, ai u bashkua me popujt e perëndeshës Dana, të quajtur Tuatha De Danaan, për t’i ndihmuar ata në luftën kundër Fomoriit dhe Balorit. Balor kishte një sy të keq në gjendje të vriste këdo që shihte, por Lugh hodhi një top të krijuar prej një guri magjik drejt e në syrin e Balorit dhe e vrau atë.

Lugh i korrespondon perëndisë së Uellsit Lleu dhe atij Galik Lugos. Nga emri i Lugh rrjedhin emrat e qyteteve moderne si Lyon, Laon dhe Leyden. Sot, njerëzit e kujtojnë figurën e Lugh me një festival që feston nisjen e të korrave në gusht.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here