Vitamina B12 luan një rol shumë kompleks në organizëm.

Përveç rolit të saj për energjinë, kjo vitaminë është e dobishme për shumë prej funksioneve nervore.

Roli primar i vitaminës B12

Funksioni kryesor i kësaj vitamine është të nxisë prodhimin e rruazave të kuqe të nervave, të sintetizojë mielinën, e cila është proteina që vesh nervat, të ruajë ekuilibrat e aminoacideve dhe të detoksifikojë hormonet.

Të gjitha këto funksione janë thelbësore për mirëmbajtjen e trurit dhe kujtesën.

Përthithja e vitaminës B12

Përthithja në organizëm e vitaminës B12 varet nga një sërë faktorësh ku përfshihet ushqyerja, tretja dhe vitaminat e tjera të pranishme në trup.

Në sistemin tretës, vitamina B12 ka nevojë për një proteinë mbartëse me të cilën të lidhet dhe më pas të rrugëtojë në të gjithë organizmin.

Me kalimin e moshës funksionet e organeve humbasin efikasitetin e tyre, gjë që ka ndikim të drejtpërdrejtë në stomak.

Nëse stomaku nuk sekreton mjaftueshëm acide tretëse, përthithja e vitaminës B12 do të jetë e vështirë.

Ky proces vështirësohet edhe nga inflamacioni i zorrëve, çrregullimet imunitare, anemia dhe përdorimi i disa barnave.

Plakja e trurit

Nivelet e ulëta të vitaminës B12 përshpejtojnë çrregullimet mendore siç janë dëmtimet e nervave dhe dobësimin e komunikimit mes tyre.

Prodhimi i transmetuesve nervorë

Nëse organizmi nuk përmban sasitë e duhura të kësaj vitamine, atëherë transmetuesit nervorë do të jenë më të pakët.

Vitamina B12 sintetizon transmetuesit nervorë siç është dopamina dhe serotonina.

Kësisoj, paqëndrueshmëria emocionale dhe prishja e cilësisë së gjumit janë të paevitueshme.

Më pak gjak në tru

Mungesa e vitaminës B12 shënjestron edhe shëndetin vaskular.

Në pamjaftueshmëri të vitaminës B12, enët e gjakut ngushtohen dhe bëhen më të ngurta duke i çelur rrugën aterosklerozës.

Të gjitha këto pakësojnë qarkullimin e gjakut në tru dhe rrisin gjasat e goditjes nga ishemia.

Sasia e nevojshme e vitaminës B12

Suplementët e vitaminës B12 ofrojnë mbështetje premtuese për shëndetin e trurit.

Vitamina B12 mund të merret edhe nëpërmjet ushqyerjes së shëndetshme.

Ushqimet me vitaminë B12

Sardelet

Salmoni i egër

Drithërat e plota

Qumështi

Kosi

Djathi i bardhë

Vezët

Ekspertët rekomandojnë që të shmangni regjime ushqimore të pasura me mish, të cilat vështirësojnë përthithjen e vitaminës.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here