Shkruan: Shqipe HOXHA

Autori Jeriçek në ,,historinë e bullgarëve,, thotë se emrat e këtyre popujve trakë u përgjigjen rrënjëve të gjuhës shqipe nga ku duhet supozuar, shton ai se, gjuha trake që e flisnin dhe që është plotësisht e panjohur për ne, ka qenë farefis me shqipen e sotme.

 

Emri i familjes së madhe të besëve duket sipas Jeriçekut, një farefis shumë i afërt i fjalës shqipe. Besa që do të thotë besim, fe. Dhe kjo etimologji bëhet edhe më e sigurtë, nëse do të mbahet para sysh se besët ishin priftërinj, domethënë fetar në shqipe të besës-klerikë.

Sipas historianit bullgar Bojan Gjuzelev në librin “Shqiptarët në Ballkanin Lindor”, thekson se Arbanasi quhet i pari vendbanim shqiptar në Bullgari, por duke qenë ortodoksë, shpesh janë regjistruar si të kishës greke.

Veliko Tarnovo Arbanasi and Emen Waterfalls-Bulgaria

Hotel Kaloyanova Fortress, Arbanasi-Bulgaria

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here