Nervozizmi dhe ankthi janë ndjenja shumë të zakonshme, por shumica prej nesh do të donim që të mos i përjetonim, ose të paktën të mos i përjetonim aq shpesh. Po, ankthi mund të lidhet me gjenetikën, traumat psikologjike nga fëmijëria, por a keni menduar ndonjëherë se disa zakone e përkeqësojnë atë?

 

Nëse nuk flini mjaftueshëm ose jetoni një jetë të rrëmujshme, nëse e filloni ditën me sasi të mëdha sheqeri, ka të ngjarë të ndjeni efektet negative. Zakone si këto do të rrisin ankthin e kujtdo, me ose pa praninë e një çrregullimi aktual ankthi.

 

Më poshtë janë pesë zakone që i ndjekim pothuajse të gjithë dhe që na bëjnë më nervozë seç duhet të jemi.

Zvarritja
Një situatë që nuk e dimë nëse nis me stres apo e shkakton. Sido që të jetë, zvarritja nënkupton shtyrjen e detyrave për një kohë tjetër për shkak të stresit dhe presionit, gjë që do të rrisë më tej stresin.

Shmangia e situatave
Ngjashëm me zvarritjen është shmangia . Psikologët thonë se një nga sjelljet kryesore që rrit ankthin është as të mos provosh diçka apo ta shmangësh atë (derisa më në fund të përkeqësohet). Një faktor shumë serioz në këtë është kërkimi i përsosmërisë.

Rrëmujë
Kërkimet shkencore vazhdojnë të lidhin hapësirat e rrëmujshme, me shumë objekte, me ankthin, nervozizmin dhe depresionin.

 

Zakonet e të ushqyerit
Dieta jonë luan një rol të madh në balancimin e baktereve të mira dhe të këqija në zorrë, e cila nga ana tjetër luan një rol në mënyrën se si loja ndryshon emocionet si depresioni dhe ankthi.

 

Mendimet negative
Ndoshta zakoni më i vështirë për t’u luftuar. Ne të gjithë kemi një zë të brendshëm që shërben si një koment i vazhdueshëm i përvojave tona nga momenti në moment. Kur këto mesazhe janë pesimiste dhe negative, atëherë po, ato do të kontribuojnë në ankth. Për t’i luftuar ato, së pari, filloni duke njohur të gjitha mendimet në mendjen tuaj . A janë ato negative apo pozitive, të dobishme apo të dëmshme? Përpiquni t’i zëvendësoni qëllimisht këto mendime me pohime pozitive. Në të njëjtën kohë shikoni fjalorin që përdorni, pasi mendimet që bëhen fjalë luajnë një rol shkatërrues në psikologjinë tonë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here