Testi i dëgjimit në internet i ofruar nga eChalk pretendon se tregon moshën e veshëve të një personi duke luajtur tinguj me frekuencë në rritje përmes kufjeve.

 

 

Pjesëmarrësit udhëzohen ta ndalojnë testin kur nuk mund të dëgjojnë më zërin, me rezultatet që sugjerojnë rënien e aftësisë së dëgjimit të lidhur me moshën, shkruan Dailymail.

Testi përdor herc (Hz) për të matur dëgjimin, duke treguar se njerëzit zakonisht fillojnë duke dëgjuar tinguj deri në 20,000 Hz dhe mund të pësojnë një rënie të tingujve nën 18,000 Hz në moshën 20 vjeç dhe nën 12,000 Hz deri në moshën 50 vjeç.

 

 

Megjithatë, ekspertët e dëgjimit bëjnë kujdes se ndërsa testi mund të jetë një rreng argëtues festash, atij i mungon ndjeshmëria dhe specifika për të ofruar një pasqyrë të saktë diagnostike mbi seriozitetin dhe llojin e humbjes së dëgjimit.

 

Audiologët theksojnë se diapazoni natyror për dëgjimin e njeriut është afërsisht 2000 deri në 20000 Hz, por ky interval gradualisht zvogëlohet me kalimin e kohës. Shumica e të rriturve mund ta kenë të vështirë të dëgjojnë tinguj mbi 16,000 Hz deri në moshën 30 vjeç, dhe individët në të 70-at e tyre mund të kenë vështirësi të dëgjojnë tinguj mbi 14,000 Hz.

Dr. Amy Sarow, një audiologe në Soundly, vëren se testi, në rastin më të mirë, mund të kontrollojë humbjen e dëgjimit me frekuencë të lartë dhe sugjeron se nuk është një zëvendësim për mjetet profesionale diagnostikuese.

Blake Cadwell, bashkëthemelues i Soundly, e përshkruan testin si një “rreng argëtues” dhe thekson se rezultatet e tij nuk kanë vlerë domethënëse diagnostikuese. Humbja e dëgjimit, e cila prek rreth 15.5 për qind të të rriturve amerikanë dhe një të tretën e të rriturve të moshuar, shpesh shoqërohet me plakjen dhe mund të rezultojë nga faktorë të ndryshëm si ndryshimet në rrjedhën e gjakut, ndryshimet nervore dhe ekspozimi ndaj zhurmave të larta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here