Studiuesit në Qendrën e Kancerit Rogel në Universitetin e Miçiganit kanë bërë një përparim të madh në kuptimin dhe menaxhimin e efekteve anësore gastrointestinale të lidhura me imunoterapitë. Studimi i tyre, i botuar në Science, zbulon mekanizmin pas zhvillimit të kolitit, një çrregullim i zakonshëm gastrointestinal pas imunoterapisë, dhe sugjeron një mënyrë për të ofruar trajtimin pa efektet anësore të tij gastrointestinale.

 

 

Imunoterapia është shfaqur si një trajtim premtues për lloje të ndryshme kanceri. Megjithatë, frenuesit e pikave të kontrollit imunitar gjithashtu mund të shkaktojnë efekte anësore, duke përfshirë kolitin. Efektet anësore gastrointestinale duket të jenë më të zakonshme me frenuesit CTLA-4, ku koliti shfaqet në 8-22% të pacientëve. Koliti karakterizohet nga krijimi i inflamacionit në sistemin tretës, si pasojë e të cilit shpesh shkaktohen shqetësime të konsiderueshme, duke i detyruar disa pacientë edhe të ndërpresin trajtimin.

 

 

Hulumtimet e mëparshme e bënë të pamundur shpjegimin e mekanizmit të shkaktimit të kolitit, pasi efekti anësor nuk u shfaq tek brejtësit e studiuar. Duke bërë disa rregullime, hulumtimi i ri përfundimisht zbuloi se koliti shkaktohet nga përbërja e mikrobiotës së zorrëve, e cila mbiaktivizon qelizat T të sistemit imunitar duke eliminuar qelizat T rregullatore në zorrë. Këto qeliza rregullatore normalisht e moderuar aktivizimin e qelizave T. Problemi u lokalizua në një rajon specifik brenda antitrupave të pikës së kontrollit imunitar.

 

 

Duke hequr këtë rajon, studiuesit zbuluan se ata mund të ruanin përgjigjen antitumorale të imunoterapisë, pa shkaktuar kolit. Ky zbulim është një hap i rëndësishëm në zhvillimin e trajtimeve më efektive dhe më të toleruara kundër kancerit.

Gabriel Nunez, autori kryesor i studimit dhe profesor i patologjisë në Paul de Kruif theksoi rëndësinë e të kuptuarit të mekanizmave për të krijuar trajtime më të mira. “Tashmë kishte disa të dhëna që tregonin se prania e disa baktereve lidhej me përgjigjen ndaj trajtimit. Megjithatë, nuk ishte treguar se mjedisi mikrobik ishte kritik për zhvillimin e kolitit. Kjo punë tregon për herë të parë se mikrobiota janë vendimtare për zhvillimin e kolitit. Ky është një shembull kryesor se si të kuptuarit e një mekanizmi ju ndihmon të zhvilloni një trajtim alternativ më të dobishëm”, tha ai.

 

 

Gjetjet e ekipit u mbështetën nga një analizë e mëvonshme e të dhënave nga studimet në qelizat njerëzore, të cilat theksuan rolin e qelizave T rregullatore në zhvillimin e kolitit. Ekipi i Rogel po planifikon studime shtesë për të kuptuar më tej mekanizmat që shkaktojnë kolitin dhe po kërkon partnerë klinikë për ta çuar këtë njohuri në një provë klinike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here