Forca policore islame në Kano, një shtet me shumicë myslimane në Nigeri, urdhëroi dyqanet të përdorin vetëm manekinë pa kokë për të reklamuar veshjet.
“Islami ngrys fytyrën për idhujtarinë,” tha Haruna Ibn-Sina, komandanti i policisë së Sheriatit i njohur si hisba, për BBC. “Manekinat me kokë duken si një qenie njerëzore,” shtoi ai.

Ibn-Sina gjithashtu dëshiron që manekinat pa kokë të mbulohen në çdo kohë, sepse ekspozimi i “formës së gjoksit, formës së pjesës së poshtme, është në kundërshtim me mësimet e Sheriatit [ligjit Islam]”.

Kano është një nga 12 shtetet në veri me shumicë myslimane që praktikojnë ligjin islam. Sistemi ligjor supozohet të zbatohet vetëm për myslimanët. Por në realitet, jomuslimanët janë nën presion për t’iu përmbajtur vendimeve të herbahut, përfshirë ndalimin e manekinëve me trup të plotë.

“Ne kemi marrë shumë thirrje dhe mesazhe nga ata që thonë se nuk pajtohen me urdhrin,” tha Moses Ajebo, një drejtues i emisioneve në qytetin Kano, i dyti më i madh në Nigeri.

Tregtarët në Sabon Gari, një pjesë e dominuar nga të krishterët në shtetin Kano, gjithashtu shprehën pakënaqësinë e tyre me urdhrin e herba. Pronari i dyqanit Chinedu Anya tha se shfaqja e rrobave në një manekin pa kokë do të zvogëlonte tërheqjen e tyre për kalimtarët dhe do të ndikonte në biznesin e tij.

 

Kjo gjë ka sjellë shqetësime sepse i shtohet deklaratave të hisbahut që përplasen me shekullarizmin dhe modernitetin. Vitin e kaluar, oficerët e Ibn-Sina rruan modelet e flokëve Mohaëk të të rinjve në trotuaret e qytetit Kano. Ai gjithashtu ndëshkoi të tjerët për veshjen e pantallonave të varura. Ibn-Sina gjithashtu ndaloi përdorimin e termit “E Premte e Zezë” për të reklamuar shitjet, duke thënë se e premtja ishte një ditë e shenjtë në Islam. Megjithatë, ai u injorua kryesisht nga stacionet radio dhe qendrat tregtare.
Ndërsa shumë muslimanë në Kano mbështesin urdhrat e herbes, një pjesë e vogël e muslimanëve të rinj besojnë se interpretimi i tij i disa prej mësimeve të Islamit, si ato për manekinët, është i gabuar.

 

“Islami e ndalon idhujtarinë, por hadithi [mësimet e Profetit Muhamed] është i qartë për Allahun duke gjykuar qëllimet tuaja. Nëse nuk përkuleni para një manekine, nuk mund të shihet si mëkat,” tha një klerik mysliman.

Por shumë klerikë të lartë myslimanë, si Halliru Maraya i Këshillit Islamik të Nigerisë, thonë se pozicioni i hisbahut mbi manekinët është i saktë pasi “Islami është kundër gdhendjes së statujave njerëzore, çfarëdo emri që dëshironi ta quani”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here