Një studim i fundit nxori në dritë një të vërtetë të pashmangshme: asnjëri prej nesh nuk i karikon celularët në mënyrë korrekte. Megjithatë, do të mjaftonte të lexonim udhëzimet që jepen në momentin e blerjes së smartfonit tonë të ri se si të ruani kapacitetin e baterisë për aq kohë sa të jetë e mundur. Por jo, zakonisht jemi mësuar ta fusim në karikim një natë para se të flemë, pa e hequr nga kutia dhe më pas ta shkyçim në mëngjes me baterinë ngjyrë jeshile në këndin e sipërm djathtas dhe ndoshta me një 100% të këndshëm, stampuar në të. Asgjë më të keqe.

MOS NGROHET. Gabimi i parë i madh që bëjnë shumë është të mos heqin mbrojtësen. Nga dembelizmi apo injoranca, ne priremi ta karikojmë celularin pa e nxjerrë nga “kasa“, nga ana tjetër këto kanë gjithmonë një vrimë të vogël në lartësinë e portës së karikimit, ndaj pse në tokë duhet të mendojmë të mos duke përfituar nga kjo lehtësi? Dhe në vend të kësaj, sidomos në verë, ose nëse priza që përdorim vendoset pranë burimeve të nxehtësisë, do të ishte mirë ta hiqnim telefonin inteligjent nga kasa. Arsyeja është shumë e thjeshtë: për të shmangur mbinxehjen, kushti më i keq për çdo bateri litium-jon, pasi përshpejton degradimin e saj.

MOS E NGARKONI DERI NE 100%. Një zakon tjetër i keq është që ta lini celularin të ulet në 0% ose, anasjelltas, ta karikoni deri në 100%; në vend të kësaj, ajo duhet të mbahet gjithmonë midis 30% dhe 70%. Kjo është për shkak se bateritë litium-jon funksionojnë duke lëvizur vazhdimisht grimcat e vogla të lëvizshme të quajtura “bartës të ngarkesës” midis elektrodave. Duke bërë këtë, pjesët përbërëse vendosen nën stres dhe me kalimin e kohës efikasiteti ulet në mënyrë të pashmangshme. Karikimi i telefonit për një kohë të gjatë ose lënia e tij në zero janë dy mënyra të shkëlqyera për të stresuar elektrodat për të zvogëluar jetëgjatësinë e baterisë dhe për të përshpejtuar procesin.

MOS E KARIKONI NATËN. Dhe këtu kthehemi te gabimi më i zakonshëm – karikimi i pajisjeve gjatë natës. Problemi nuk është se duke vepruar kështu do të arrihet ngarkesa maksimale, por se për orë e orë të tëra ngarkuesi do të vazhdojë të furnizojë baterinë me energji të padobishme, para së gjithash duke e mbinxehur atë, por mbi të gjitha duke dëmtuar elektrodat e saj. Siç shpjegon Kevin Purdy në The New York Times: “Është mjaft e lehtë të mbushësh një sfungjer të thatë me ujë, por përpjekja për të detyruar një sfungjer pothuajse të ngopur të thithë pikat e fundit të lëngut kërkon më shumë presion dhe lë më shumë lëng të grumbulluar në sipërfaqe. Ky akumulim në një bateri quhet SEI (Solid Electrolytic Interface) dhe zvogëlon kapacitetin e saj të përgjithshëm”.

Shkurtimisht, nëse dëshironi që bateria e celularit tuaj të ruajë standardet optimale për aq kohë sa të jetë e mundur, mos e lini të mbarojë plotësisht, hiqeni kasën kur e rikarikoni dhe lidheni me rrymën ndoshta në mbrëmje pas darkës (shkëputeni para shkoni për të fjetur), ose në mëngjes kur zgjoheni. Në këtë mënyrë askush nuk do të thotë faleminderit, përveç, ndoshta, celularit tuaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here