Fasulet e vogla mund të bëhen një aleat ushqimor i njerëzve që kanë vuajtur nga kanceri i zorrës së trashë.

Sipas një studimi të ri nga Qendra e Kancerit MD Anderson e Universitetit të Teksasit, ngrënia e llojit më të zakonshëm të bishtajoreve mund të ketë një ndikim pozitiv në shëndetin e përgjithshëm dhe sistemin tretës duke rregulluar shënuesit që lidhen me obezitetin dhe sëmundjet.

Publikimi në eBioMedicine ka të bëjë me gjetjet e provës klinike “BE GONE”, një studim i kryqëzuar i rastësishëm i një ndërhyrje diete që ekzaminoi efektin e shtimit të fasules në mikrobiomën e zorrëve të individëve mbipeshë dhe obezë me një histori të polipeve ose zorrës së trashë.

Konkretisht, një filxhan fasule në ditë në vaktet e tyre të rregullta u shoqërua me ndryshime pozitive në mikrobiomën, pra një rritje të diversitetit alfa ose thjesht të baktereve të dobishme (Faecalibacterium, Eubacterium dhe Bifidobacterium) dhe një ulje të baktereve patogjene ose oportuniste. Këto janë ndryshime që lidhen me parandalimin e kancerit dhe përmirësimin e rezultateve terapeutike.

“Vëzhgimi i ndryshimeve në diversitetin e mikrobiomeve vetëm me ndërhyrje dietike është i rrallë dhe ky studim nxjerr në pah aftësinë e një ushqimi të disponueshëm, një prebiotik, për të sjellë ndryshime të tilla,” tha autorja korresponduese Carrie Daniel-MacDougall, Ph.D., profesorë e epidemiologjisë. “Gjatë tetë javëve, pati një përmirësim në shëndetin e zorrëve të pjesëmarrësve, i karakterizuar nga një rritje e baktereve të dobishme në krahasim me ato të dëmshme.”

Obeziteti, një dietë e varfër në lëndët ushqyese të duhura dhe problemet gastrointestinale janë shkaktarët kryesorë të çekuilibrit në popullatat mikrobike që kolonizojnë zorrët, duke shkaktuar për pasojë inflamacionin që ndikon në mbijetesën e pacientëve onkologjikë. Përveç kësaj, mikrobioma e zorrëve “e parregulluar” mund të bllokojë përpjekjet për të parandaluar sëmundjet kardiovaskulare dhe shfaqjen ose rishfaqjen e malinjitetit te njerëzit që kanë pësuar heqjen e polipit (një lezion parakanceroz) ose kanë përfunduar me sukses terapinë antikancerogjene.

Sipas Dr. Daniel-MacDougall, vetitë mbrojtëse të fasuleve sigurohen nga fibrat e bollshme të dobishme për zorrët, aminoacidet dhe mikronutrientët e tjerë që ato përmbajnë, të cilat mbështesin popullatat e dobishme mikrobike dhe, si rrjedhojë, imunitetin dhe kontrollin e inflamacionit.

Duke qenë një opsion dietik i lirë, ato shpesh shmangen për shkak të efekteve anësore gastrointestinale, të cilat megjithatë mund të zbuten me përgatitjen e duhur dhe konsumimin e vazhdueshëm, shpjegon doktoresha. Megjithatë, ajo paralajmëron, të interesuarit nuk duhet të tentojnë ndërhyrjen dietike pa u konsultuar më parë me një mjek, duke pasur parasysh pasojat e mundshme pa udhëzimin e duhur. Më pas nevojiten studime të mëtejshme për të përcaktuar se si ndryshimet dietike mund të përdoren si një mjet për të zvogëluar rrezikun e kancerit ose për të përmirësuar rezultatet e trajtimit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here