Kanceri i lëkurës është lloji më i zakonshëm i kancerit dhe shfaqet kur qelizat e lëkurës rriten dhe shumohen në mënyrë të pakontrolluar. Mund të njihet nga ndryshimet në lëkurë, më saktë nga shfaqja e gungave të ndryshme ose nga ndryshimet në shenjat ekzistuese të lindjes. Pikërisht për këtë është e rëndësishme të ekzaminoni nishanet tek dermatologu çdo vit, por edhe të reagoni ndaj çdo ndryshimi. Kanceri i lëkurës trajtohet në varësi të llojit, madhësisë dhe vendndodhjes në trup.

Çfarë e shkakton kancerin e lëkurës?
Kanceri i lëkurës ndodh kur zhvillohen mutacione në ADN-në e qelizave të lëkurës. Këto mutacione më pas bëjnë që qelizat e lëkurës të rriten jashtë kontrollit dhe më pas formohen qelizat e kancerit. Është e njohur se kanceri i lëkurës ndikohet nga disa faktorë si ekspozimi ndaj dritës ultraviolet, më saktë ekspozimi në diell apo dhomë me diell. Drita ultraviolet shkatërron qelizat e lëkurës dhe më pas mund të shfaqet kanceri. Po kështu, njerëzit që kanë ose kanë pasur kancer të lëkurës në familjen e tyre janë në një rrezik më të lartë të zhvillimit të këtij kanceri gjithashtu.

Cilat janë llojet e kancerit të lëkurës?
Kanceri i lëkurës mund të jetë jo – melanoma , që i referohet kancerit që zhvillohet ngadalë në shtresat e sipërme të lëkurës, ose mund të jetë melanoma, e cila është më e rrallë, por më serioze, sepse përhapet në pjesë të tjera të trupit. Kjo do të thotë, ekzistojnë tre lloje themelore të kancerit të lëkurës:

1. Karcinoma e qelizave bazale ose karcinoma e qelizave bazale
Ky është një kancer i qelizave të vendosura në pjesën e poshtme të shtresës më të sipërme të lëkurës, epidermës. Ajo rritet ngadalë dhe pothuajse kurrë nuk përhapet. Megjithatë, është e rëndësishme ta hiqni atë në mënyrë që ulçera e lëkurës të mos shfaqet. Më së shpeshti shfaqet pas moshës 40 vjeçare dhe mund të njihet nga një njollë ose gungë që është pa dhimbje, por që mund të rritet.

2. Karcinoma skuamoze ose karcinoma planoqelizore
Kjo është një qelizë kanceroze e shtresës më të lartë të lëkurës. Është më agresiv se kanceri i qelizave bazale, por mund të zhvillohet ngadalë. Nëse nuk trajtohet, mund të përhapet në pjesë të tjera të trupit. Mund të shfaqet edhe në plagë, djegie apo lëndime dhe më së shpeshti shfaqet tek personat mbi 50 vjeç.

3. Melanoma
Melanoma ndodh kur qelizat e kancerit gjenden në qelizat që i japin lëkurës ngjyrën e saj, melanocitet. Melanoma mund të metastazojë shpejt. Ky është kanceri më i shpeshtë tek femrat ndërmjet moshës 25 dhe 29 vjeç dhe kanceri i dytë më i zakonshëm tek femrat ndërmjet moshës 30 dhe 34 vjeç.

Si ta njohim kancerin e lëkurës?
Kanceri i lëkurës do të jetë i ndryshëm për çdo person dhe simptomat mund të mungojnë plotësisht. Megjithatë, shenja e parë e rrezikut janë ndryshimet e pazakonta në lëkurë që mund të tregojnë kancer:

– nishane të reja, gunga, njolla të errëta

– asimetria e shenjave të lindjes

– skajet e pabarabarta të nishaneve

– ndryshimi i ngjyrës, formës dhe madhësisë së shenjave të lindjes

– dhimbje, gjakderdhje nga shenjat e lindjes

– shfaqja e rritjeve

Në këtë video, mund të shihni se si duken ndryshimet e dyshimta të lëkurës dhe si t’i dalloni ato nga shenjat normale të lindjes.

 

A mund të parandalohet kanceri i lëkurës?
Për të reduktuar rrezikun për t’u prekur nga kanceri i lëkurës, është e nevojshme të reduktohet ekspozimi ndaj rrezeve UV, më saktë, të shmanget ekspozimi kur dielli është në fuqinë e tij, si dhe është po aq e rëndësishme aplikimi i një kremi me një faktor të lartë mbrojtës dhe vishni një kapak ose kapele në kokë, si dhe mbani syze dielli që kanë mbrojtje UVB dhe UVA.

Është jashtëzakonisht e rëndësishme që rregullisht të monitorohen ndryshimet që ndodhin në lëkurë dhe të konsultoheni me mjekun nëse ndodhin ndonjë ndryshim të rëndësishëm.

Si diagnostikohet kanceri i lëkurës?
Për çdo ndryshim në lëkurë që nuk largohet pas katër javësh, është e nevojshme të vizitoni një dermatolog për të përcaktuar nëse janë ndryshime të rrezikshme. Këto përfshijnë gunga, plagë, lezione ose njollë në një pjesë të lëkurës. Pas kësaj, bëhet një biopsi e indit të dyshimtë dhe dërgohet për analizë. Në disa raste, do të jetë e nevojshme të kryhet një ekzaminim fizik, si dhe CT ose MRI, të cilat mund të tregojnë metastaza në trup.

Si trajtohet kanceri i lëkurës?
Vetë trajtimi do të varet nga lloji i kancerit, vendndodhja, lloji dhe madhësia. Trajtimi i melanomës mund të përfshijë katër metoda të ndryshme trajtimi, përkatësisht: heqjen kirurgjikale të kancerit, kimioterapinë, e cila vret qelizat e kancerit, terapia me rrezatim, e cila përdor rrezet X për të vrarë qelizat e kancerit, dhe së fundi, terapi biologjike, ku sistemi imunitar është. përdoret për të luftuar kancerin.

Trajtimi i karcinomës bazale dhe skuamoze ndryshon në varësi të madhësisë dhe vendndodhjes së kancerit dhe hiqet me gërvishtje, djegie, kirurgji, ngrirje ose rrezatim dhe në rastet kur kanceri është i lokalizuar në fytyrë do të përdoret radioterapia. .

Konkluzioni
Kanceri i lëkurës është lloji më i zakonshëm i kancerit dhe në varësi të vendit ku ndodhet, ekzistojnë tre lloje të kancerit. Ky kancer mund të parandalohet duke shmangur ekspozimin e tepërt në diell, por edhe duke i kushtuar vëmendje ndryshimeve në lëkurë. Është e rëndësishme që kanceri i lëkurës të njihet në kohë në mënyrë që të mos përhapet në inde dhe organe të tjera. Ka mënyra të ndryshme për të trajtuar këtë kancer, në varësi të llojit, madhësisë dhe vendndodhjes së tij në trup.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here