Kujdesi për dhëmbët tuaj është i rëndësishëm për ruajtjen e shëndetit oral, por larja e rregullt dhe pastrimi i dhëmbëve nuk mjafton vetëm. Ajo që hamë dhe pimë gjithashtu ka një ndikim të rëndësishëm në gjendjen e dhëmbëve tanë.

Healthline ka identifikuar disa ushqime dhe pije që duhen shmangur ose kufizuar në mënyrë që të mbani dhëmbët tuaj të shëndetshëm:

Karamelet e tharta: Përveçse janë të ëmbla, ato janë veçanërisht të dëmshme për dhëmbët. Ato përmbajnë lloje të ndryshme acidesh që mund të dëmtojnë seriozisht smaltin. Për më tepër, për shkak të strukturës së tyre ngjitëse, ato qëndrojnë në dhëmbë për një kohë të gjatë, gjë që rrit rrezikun e prishjes së dhëmbëve. Nëse keni një dhëmb të ëmbël, një zgjedhje më e mirë është çokollata, të cilën mund ta përtypni më shpejt dhe ta lani me ujë.

Buka: Mund të mos prisni që buka të jetë problematike për dhëmbët tuaj, por kur përtypni bukë, pështyma juaj e zbërthen niseshtenë në sheqer. Gjithashtu, copat e buta të bukës mund të ngjiten në brazda midis dhëmbëve, gjë që krijon një mjedis të favorshëm për zhvillimin e kariesit. Nëse dëshironi të hani karbohidrate, zgjidhni drithërat që përmbajnë më pak sheqer të shtuar dhe kanë më pak gjasa të shpërbëhen.

Alkooli: Pijet alkoolike, përveçse kanë një efekt përgjithësisht negativ në shëndet, mund të shkaktojnë tharje të gojës. Një gojë e thatë nuk ka mjaft pështymë, gjë që është e rëndësishme për mbajtjen e dhëmbëve të shëndetshëm. Pështyma ndihmon në parandalimin e ngjitjes së ushqimit në dhëmbë dhe larjen e mbetjeve ushqimore. Ndihmon gjithashtu në riparimin e shenjave fillestare të prishjes së dhëmbëve dhe sëmundjes së mishrave të dhëmbëve. Për të mbajtur gojën të hidratuar, rekomandohet të pini mjaftueshëm ujë dhe të përdorni solucione me fluor për të shpëlarë gojën.

Pijet e gazuara: Pijet me gaz, madje edhe ato pa sheqer, mund të dëmtojnë rëndë dhëmbët tuaj. Acidi në këto pije inkurajon prodhimin e acidit shtesë në gojë, i cili sulmon smaltin e dhëmbëve. Nëse pini shpesh pije të gazuara, praktikisht po i mbuloni dhëmbët me acid, gjë që mund të çojë në kavitete. Gjithashtu, këto pije shpesh e thajnë gojën, duke reduktuar prodhimin e pështymës, gjë që e përkeqëson më tej gjendjen. Gjithashtu, pijet me gaz të errët mund të shkaktojnë njolla dhe njolla në dhëmbë.

Akull: Përtypja e akullit mund të duket e padëmshme, por mund të dëmtojë seriozisht smaltin e dhëmbëve dhe të rrisë rrezikun e lëndimeve dentare si dhëmbët e çarë ose të thyer dhe kurorat e lira. Në vend që të përtypni akullin, përdorni atë për të ftohur pijen tuaj.

Agrumet: Agrumet si portokalli, grejpfruti dhe limonët janë të pasura me vitaminë C, por ato gjithashtu përmbajnë një sasi të lartë acidi që mund të gërryejë smaltin e dhëmbëve. Edhe duke shtuar një pikë lëng limoni ose gëlqereje në ujë mund të rrisë aciditetin e pijeve. Për të zvogëluar rrezikun, konsumoni këto ushqime dhe pije me moderim gjatë vakteve dhe më pas shpëlajeni gojën me ujë.

Patate të skuqura: Thërrmimi i patatinave mund të jetë i kënaqshëm, por ky rostiçeri përmban shumë niseshte që shndërrohet shpejt në sheqer. Niseshteja shpesh mbetet në sipërfaqe dhe midis dhëmbëve, duke siguruar ushqim për bakteret e pllakës. Pas konsumimit të patatinave, rekomandohet pastrimi me fill për të hequr grimcat e mbetura.

Kujdesi për shëndetin oral kërkon të jemi të vetëdijshëm për atë që hamë dhe pimë. Edhe pse nuk duhet t’i shmangni plotësisht këto ushqime dhe pije, kufizimi i konsumit të tyre, mirëmbajtja e rregullt e higjienës orale dhe vizitat e rregullta te dentisti mund të kontribuojnë ndjeshëm në mbajtjen e dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve në gjendje të mirë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here