Republika e Platonit ( 427-347 p.e.s)
Faqja e titullit të dorëshkrimit më të “vjetër” të Republikës së Platonit. 1807
Paris, Bibliothèque Nationale, Gr. 1807.
Monument i filozofisë politike etike që përcaktoi qytetërimin perëndimor dhe ishte burim frymëzimi për filozofët iluministë!!! Si është e mundur të jetë ky dorëshkrimi më i vjetër, nëse është vetëm i vitit 1807? A nuk ka të paktën kopje mesjetare apo rilindase?
Zyrtarisht thuhet se asnjë nuk mbijetoi për fat të keq, dhe na mbetet të mbështetemi në idenë mitologjike “helene, bizantino-greke” (!), se këto qenë saktësisht idetë e Platonit në antikitet. Pak e çuditshme, por besojmë se ndoshta nuk do e mësojmë kurrë të vërtetën.
————-
Plato’s Republic
Title page of the oldest manuscript of Plato’s Republic.
Paris, Bibliothèque Nationale, Gr. 1807.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here