Ruajtja e një rutine të qëndrueshme gjumi duke shkuar në shtrat dhe duke u zgjuar në të njëjtën orë çdo ditë mund të jetë më e rëndësishme se kohëzgjatja reale e gjumit, sipas ekspertit të gjumit dr. Chris Winter. Ndërsa hulumtimet e mëparshme kanë treguar se shtatë orë gjumë janë optimale për shëndetin, studimet e fundit sugjerojnë se rregullsia e modeleve të gjumit luan një rol vendimtar.

Një studim i botuar në “The Journal of Sleep” zbuloi se një rutinë e vazhdueshme e gjumit ul rrezikun e vdekjes së hershme me 20%, me gjumë më të shkurtër dhe më të rregullt të lidhur me rrezik më të ulët të vdekshmërisë sesa gjumi më i gjatë dhe jokonsistent. Dr. Winter thekson rëndësinë e orarit të gjumit për të lejuar trupin të parashikojë pushimin, duke çuar në procese më efektive të lidhura me gjumin.

Rekomandimi për të mbajtur një rutinë të rregullt të gjumit përputhet me ritmin natyror cirkadian të trupit, i cili përfshin prodhimin e hormoneve si kortizoli dhe serotonina gjatë gjithë ditës.

Një orar i qëndrueshëm i gjumit ndihmon trupin të rregullojë prodhimin e hormoneve, duke çuar në cilësi më të mirë të gjumit dhe shëndet të përgjithshëm. Në të kundërt, modelet e parregullta të gjumit, si ato që përjetojnë punëtorët me turne, mund të prishin rregullimin e hormoneve, duke rezultuar në gjumë të dobët, vështirësi në përqendrim, mungesë energjie dhe humori.

Dr. Winter sugjeron që individët të mos stresohen nëse nuk mund të bien në gjumë në orarin e planifikuar të gjumit, pasi ndryshimet e herëpashershme janë normale. Megjithatë, ai këshillon që të mos bëni dremitje të gjata për të kompensuar kohën e vonuar të gjumit, pasi kjo mund të përkeqësojë problemet e gjumit.

Për të krijuar një rutinë të qëndrueshme të gjumit, SleepFoundation rekomandon që të pushoni në të njëjtën kohë çdo natë me aktivitete si leximi, dëgjimi i muzikës ose bërja e një dushi të ngrohtë. Dr. Winter sugjeron që ndjekja e një orari të rregullt të gjumit ndihmon trupin të parashikojë pushimin, duke rritur efektivitetin e proceseve të lidhura me gjumin dhe duke promovuar mirëqenien e përgjithshme.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here