Morrat ushqehen me gjakun e njeriut, ata duhet të qëndrojnë të lidhur me ne për të mbijetuar: kjo është arsyeja pse ata janë në gjendje të tregojnë historinë e evolucionit tonë.

Pak parazitë janë më të urryer se morri i njeriut ( pediculus humanus ): i pranishëm në specie të ndryshme, ky insekt i bezdisshëm është në fakt i aftë të ngjitet me lëkurën, duke u ushqyer me gjakun e bujtësit, nga ekzistenca e të cilit varet.

Marrëdhënia e saj me njeriun ka qenë gjithmonë shumë e ngushtë: që nga kohërat parahistorike ajo ka jetuar në kontakt me të gjitha popullatat, veçanërisht në kohët kur higjiena personale ishte ende e dobët. Një bashkëjetesë e detyruar që sot është e dobishme për shkencëtarët e interesuar për të studiuar evolucionin e racës njerëzore, siç tregohet nga një studim i botuar në revistën Plos One .

NGA EUROPA NË AMERIKË. Kur paraardhësit tanë migruan nga Afrika në pjesë të tjera të botës, gati dy milionë vjet më parë, ata sollën morrat e tyre me vete, kjo rrethanë i ka lejuar studiuesit të gjurmojnë më mirë lëvizjet dhe transformimet e komuniteteve të ndryshme ndaj të cilave ata janë “sulmuar  . gjatë mijëvjeçarëve.

Lexo edhe :  E Premtja e Zezë: Cila është origjina e saj? Dhe pse ngjyra e zezë?

UNË STUDIOJ. Në detaje, hulumtimi krahasoi variacionet gjenetike të 274 morrave nga 25 vende në mbarë botën duke përdorur teknika të sofistikuara të renditjes së ADN-së . Analizat zbuluan ekzistencën e dy grupeve të dallueshme të morrave: i pari ishte i përhapur në mbarë botën, ndërsa i dyti u zbulua vetëm në Evropë dhe në Amerikë. Grupet në fjalë rrallë përziheshin, por doli se ata ishin ndërthurur në kontinentin amerikan në dy raste: 20,000 vjet më parë dhe në kohët moderne.

MIQTË E UDHËTIMIT. Me fjalë të tjera, paraardhësit e “grupit të përzier” dëshmuan flukset kryesore migratore në Botën e Re . E para u zhvillua në kohët parahistorike, me ardhjen e qenieve të para njerëzore, e dyta së bashku me kolonizimin evropian pas zbulimit të Amerikës dhe me migrimet më të fundit të shekujve 19 dhe 20. Jo vetëm kaq, por në studim shkencëtarët identifikuan gjithashtu një “marrëdhënie” midis morrave të pranishme në Azinë Lindore dhe atyre të Amerikës Qendrore, duke konfirmuar kështu hipotezën se amerikanët e parë vendas kishin emigruar nga territori aziatik, duke zbritur nga veriu dhe duke u vendosur më pas. në Amerikën Qendrore, ku popullatat moderne të morrave ende ruajnë “nënshkrimin” gjenetik të paraardhësve të tyre të largët aziatikë.

KËRKIMI VAZHDON. Sipas autorëve të studimit, duke qenë plotësisht të varur nga strehuesi i njeriut, morrat do të kishin evoluar së bashku me specien tonë. Meqenëse ekzaminimi i tyre gjenetik kryhet në thellësi më të madhe, do të jetë e mundur të merren informacione të mëtejshme të vlefshme për trashëgiminë tonë gjenetike. Në modelet që ata përdorën, shkencëtarët megjithatë iu referuan shënuesve gjenetikë që evoluan në kohët relativisht të fundit, ndërsa në të ardhmen mund të ishte e dobishme përdorimi i atyre më të vjetër, për të zbuluar ngjarje nga kohëra edhe më të largëta./Përshtatur nga Fokus.it /O.S

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here