Lehtësimi kur bëhet fjalë për oraret është një nga karakteristikat e njohura të stilit të jetesës spanjolle: pushimet e gjata të drekës nga ora 14:00, darka nga ora 21:00 e tutje dhe emisioni i parë televiziv që fillon në orën 22:30. Por ky ndryshim i ritmeve nuk varet vetëm nga temperaturat e larta dhe natyra mesdhetare. Zona kohore spanjolle ka një ndikim në këtë: është, në fakt, teknikisht e gabuar.

Vendi ndodhet gjeografikisht në meridianin e Greenwich, dhe deri në vitin 1942 përdorte të njëjtën kohë me Britaninë e Madhe. Por atë vit, me urdhër të diktatorit Francisco Franco, Koha e Evropës Qendrore (CET, e njëjtë me Romën) u miratua si shenjë solidariteti ndaj Gjermanisë së Hitlerit, aleatit të tij. Në fund të luftës, Spanja nuk u kthye në kohën e mëparshme: banorët e saj thjesht u përshtatën, duke lëvizur vaktet një orë më vonë.

Mirëpo, e njëjta gjë nuk u veprua me orarin e punës, i cili që atëherë ka zënë një pjesë gjithnjë e më të rëndësishme të ditës. Ende mbërrini në zyrë në orën 21:00, por të hani drekë në orën 14:00 ju ndërpret në mëngjes me një pushim të gjatë, qoftë edhe gjysmë ore. Ndërprerja e drekës dhe pushimet e gjata gjatë gjithë ditës çojnë në punë deri në orën 20:00, duke e çuar në mënyrë të pashmangshme kohën e darkës përpara dhe duke kufizuar orët e gjumit.

Për këtë arsye, përfaqësuesit e qeverisë marrin në mënyrë ciklike propozimin për t’u kthyer në GMT, Greenwich Mean Time, më shumë në përputhje me ritmet e dritës (Dielli lind dhe perëndon pak a shumë në të njëjtën kohë si në Britaninë e Madhe). Në këtë mënyrë ju mund ta përfundoni ditën tuaj të punës deri në orën 18:00 dhe të krijoni një ritëm më të shëndetshëm të kohës pa zyrë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here