Studiuesja Zsofia Veranji ka bërë një testim interesant për ta matur intelegjencën e ujkut dhe të qenit dhe ka krahasuar dallimin e intelegjencës  në mes tyre. /InforCulture.info

Ajo ka marrë dy copa djathi duke i vendosur në një pllakë ku njërën prej tyre e ka lidhur me një litar ndërsa copën tjetër të djathit nuk e ka lidhur. Ky eksperimet i thjeshtë fillon së pari duke i provuar qentë. Pllaka me dy copa djathi dhe dy liatre, njëri i lidhur me copën e djathit ndersa tjetri ju vendoset afër rrethojës. Qeni e fut shputën e tij nën telat e rrethojës dhe e tërhek litarin me copë djathi. Mirëpo kur studiuesja i’a ndryshon vendin litarëve me copa djathi në pllakë, qeni nuk arrin ta dallojë se cilin litar të tërheq për ta ngrënë edhe një copë djath. Kështu ndodhë edhe me qënt e tjerë.

Ndërsa ujku tregohet shumë më i skuksesshëm  në këtë eksperiment. Ujku arrinë që në të gjitha rastet të dallojë se cili litar është i lidhur me copën e djathit. E njejta ndodhë edhe me ujqit tjerë të testuar. /InforCulture.info

Video: BBC Earth Lab  

https://www.youtube.com/watch?v=xf4C_EMz5Fc

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here