Çfarë bëni kur ju dhemb fyti?

Me siguri se konsumoni bonbone për kollë gjatë gjithë ditës ose merrni shurup tepër të ëmbël për kollën. Megjithatë, tani e tutje mund t’i lini këto gjëra në kabinetin e ilaçeve, sepse ka një ilaç shumë më efektiv për dhimbjen e fytit: çokollata! Po, e lexuat mirë.

Ne do të shpjegojmë se si dhe pse!

Prova të qëndrueshme

Profesor Alyn Morice, kreu i studimeve kardiovaskulare dhe respiratore në Universitetin e Hull, bëri kërkime mbi përfitimet shëndetësore të çokollatës. Ai thotë se e di që tingëllon e pabesueshme, por se “si një klinikë e pavarur që ka shpenzuar vite duke hulumtuar mekanizmin e kollitjes”, provat janë plotësisht të qëndrueshme.

Studim i madh evropian

Studimi më i madh evropian mbi ilaçet kundër kollës tregon se ilaçet e reja që përfshijnë kakaon funksionojnë më mirë se shurupet standarde të kollës. Pacientët që morën ilaçet me bazë çokollatë vunë re përmirësim brenda dy ditëve.

Ngjitëse

Sipas profesor Morice, kjo ka të bëjë me strukturën e çokollatës. Është më ngjitëse se shurupet standarde të kollës, gjë që shkakton formimin e një lloj veshjeje në fytin tonë që mbron mbaresat nervore të vendosura atje. Në këtë mënyrë, do të nxiteni të kolliteni shumë më rrallë.

Kombinimi

Profesori Morice beson se çokollata ka “një lloj efekti frenues në vetë mbaresat nervore”. Kjo është arsyeja pse kakao do të funksionojë edhe më mirë se mjalti. “Lëpirja e ngadaltë e një cope çokollate mund të ofrojë lehtësim, por mendoj se është mënyra se si përbërësit e çokollatës funksionojnë me përbërës të tjerë që e bën atë kaq efektive”. Ai mendon se pirja e kakaos së nxehtë nuk do të jetë aq efektive pasi kakao nuk është në kontakt me fytin për një kohë të mjaftueshme sa të kryejë punën e vet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here