Mitet e ushqimit po shuhen, ndërsa shkenca dhe teknologjia përparojnë dhe gatimi nuk bën përjashtim. Një nga ushqimet më të fundit që është vënë nën shqyrtim, është orizi i bardhë, një përbërës klasik në gatimin botëror dhe që konsiderohet ushqyes. Megjithatë, një studim i publikuar në “British Medical Journal” (BMJ) ka nxjerrë në pah pasojat negative që ky ushqim mund të ketë në pankreas.

Procesi i zbardhjes së orizit përfshin heqjen e krundeve, një nga pjesët thelbësore të kokrrës. Ky modifikim estetik ka një ndikim në indeksin glicemik, pasi gjatë përpunimit të orizit, nivelet e glukozës në gjak dhe insulinës në gjak rriten.

Ky çekuilibër prek pankreasin, organin përgjegjës për prodhimin e insulinës dhe mund të çojë në një ulje të kapacitetit të tij sekretues, duke rritur kështu rrezikun e hiperglicemisë dhe sëmundjeve të tilla si diabeti.

Ndryshe nga orizi i bardhë, orizi kaf tregohet se është një alternativë më e shëndetshme. Orizi kaf ruan krundet, i cili ndihmon në rregullimin e indeksit glicemik dhe pakëson ndikimin në pankreas. Për më tepër, orizi kaf është më ushqyes dhe i pasur me fibra, duke e bërë atë një opsion më të dobishëm për shëndetin e përgjithshëm. Është koha të rimendojmë zgjedhjet tona në kuzhinë dhe të konsiderojmë orizin kaf si një opsion të preferuar. Duke vepruar kështu, ne do të mbrojmë shëndetin e pankreasit tonë dhe do të zvogëlojmë rrezikun e sëmundjeve të lidhura me diabetin.

Shkenca na ofron një vizion më të qartë për ushqimin që konsumojmë dhe është thelbësore të jemi të informuar për të marrë vendime të ndërgjegjshme dhe të shëndetshme në dietën tonë të përditshme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here