Një studim i ri i financuar nga qeveria amerikane, ka zbuluar se gratë e ekspozuara ndaj disa kimikateve të përdorura gjerësisht, po përballen me kancerin ovarial dhe disa lloje të tjera, përfshirë edhe një dyfishim për melanoma.

Duke përdorur të dhënat e mbledhura nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), një ekip studiuesish akademikë gjetën prova se gratë e diagnostikuara me disa kancere të cilat lidhen me hormonet, kishin ekspozim ndaj disa substancave që përdoren në mijëra produkte shtëpiake dhe industriale. Ata gjetën lidhje të ngjashme midis grave të diagnostikuara me kancer dhe ekspozimit të lartë ndaj fenoleve, të cilat zakonisht përdoren në paketimin e ushqimeve, ngjyrat dhe produktet e kujdesit personal.

PFAS janë quajtur “kimikate përgjithmonë” për shkak të jetëgjatësisë së tyre në mjedis.

Studimi, i botuar në Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology nuk gjeti lidhje të ngjashme midis kimikateve dhe diagnozave të kancerit tek meshkujt. Kimikatet PFAS, në veçanti mund të prishin funksionet e hormoneve specifike për gratë, një mekanizëm i mundshëm për rritjen e gjasave të tyre për kancer të lidhur me hormonet, përcaktuan studiuesit, citon The Guardian.

Kanceret hormonalisht aktivë janë të zakonshëm dhe të vështirë për t’u kuruar, duke e bërë hetimin më të thellë të shkaqeve të mundshme mjedisore kritike, thanë studiuesit.

“Njerëzit duhet të kujdesen sepse ne e dimë se ky i fundit ka ekspozim të gjerë ndaj këtyre kimikateve. Ne kemi të dhëna të dokumentuara për këtë”, tha Max Aung, autor i studimit.

“Këto kimikate mund të rrisin rrezikun e rezultateve të ndryshme shëndetësore dhe ato mund të ndryshojnë rrugët tuaja biologjike. Kjo është e rëndësishme të dihet në mënyrë që të mund të parandalojmë më mirë ekspozimet dhe të zbusim rreziqet,” tha Aung.

Është pothuajse e pamundur të shmangësh ekspozimin ndaj PFAS, sepse kimikatet janë kaq të përhapura në mjedis. Ndonjëherë të quajtura “kimikate përgjithmonë” sepse ato nuk shpërbëhen natyrshëm, mbetjet e PFAS mund të vazhdojnë në ujë, tokë, ajër dhe ushqim. Rreth 97% e amerikanëve kanë PFAS në gjakun e tyre, sipas CDC.

Shërbimi Gjeologjik i SHBA (USGS) thotë se 45% e ujit të pijshëm në SHBA është i ndotur me PFAS.

Veçanërisht, ekipi hulumtues gjeti dallime tek gratë nga grupe të ndryshme racore lidhjet midis PFAS dhe kancerit të vezoreve dhe mitrës u panë kryesisht tek gratë me ngjyrë të bardhë, ndërsa lidhjet midis kimikateve të njohura si fenole dhe kancerit të gjirit u panë kryesisht tek gratë me ngjyrë tjetër të lëkurës. Studiuesit thanë se nuk ishte e qartë saktësisht pse ekzistojnë dallime të tilla, por mund të jetë për shkak të zakoneve dietike dhe afërsisë me burimet e ujit të pijshëm të kontaminuar, ndër faktorë të tjerë. Studimi i ri bazohet në analizën e të dhënave të mbledhura përmes një programi biomonitorimi të CDC nga viti 2005 deri në 2018 që përfshin më shumë se 10,000 njerëz. Studiuesit shikuan diagnozat e mëparshme të kancerit dhe nivelet e PFAS dhe fenoleve në gjak dhe urinë të mbledhura nga pjesëmarrësit në studim.

Studimi është pjesë e kërkimit të vazhdueshëm të financuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetit Mjedisor për të kuptuar më mirë se si kimikatet PFAS po ndikojnë në shëndetin e njeriut. Ekzistojnë mijëra lloje të ndryshme të PFAS dhe kërkimi mbi efektet e tyre shëndetësore është ende në zhvillim, megjithëse disa lloje të PFAS tashmë janë lidhur përmes kërkimeve paraprake shkencore me probleme të shumta shëndetësore, duke përfshirë kancerin, uljen e fertilitetit dhe sëmundjet e veshkave.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here