Buburrecat, nga familja shkencore e insekteve Blattodea, janë qenie jovertebrore që ndër karakteristikat e tyre, nxjerrin në pah rezistencën e tyre të madhe ndaj vdekjes dhe transportit të sëmundjeve. Origjina e tij daton sipas shkencëtarëve 350,000 milionë vjet më parë.

Për shkak se ato bartin një numër të madh sëmundjesh (salmoneloza, diarre, dizenteri, gastroenterit, tifoide, kolera… ndër të tjera), është i njohur përdorimi i insekticideve nga njerëzit për të frenuar ndikimin e mundshëm të dëmtuesve në jetën e përditshme. Buburrecat mund të përshtaten me të njëjtin mjedis në të cilin jetojnë qeniet njerëzore (qytetet), pasi përkon me kushte të favorshme banimi për blatodeans.

Të dy insekticidet, komponimet helmuese vdekjeprurëse për këto buburreca, dhe përzierja e përditshme e sheqerit me bikarbonat natriumi, janë të afta të ndikojnë në sistemin nervor të buburrecave, të cilët kontraktojnë këmbët e tyre në mënyrë asinkrone, domethënë, njëra pas tjetrës dhe kthehen me kurriz. Pesha e tyre trupore dhe tkurrja e gjymtyrëve të tjera anash, bëjnë që ata të kthehen lart kur vdesin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here