Derisa rritemi, jemi të kushtëzuar të gjejmë një punë të mirë dhe të fitojmë një rrogë mujore. Kur zhvillojmë aftësi për të fituar para, ne nuk jemi të pajisur me mjetet dhe aftësitë se si të kursejmë para nga paga. A zbrazet llogaria juaj bankare brenda pak ditësh nga marrja e pagës? A preokupoheni shpesh me mënyrën se si të kurseni para nga paga juaj çdo muaj?

Ky artikull ofron ide për fillimin e këtij udhëtimi drejt qëndrueshmërisë financiare.

Sa rrogë duhet të kurseni çdo muaj?

Sa më shumë të kurseni, aq më mirë është. Derisa nuk mund të bëni kompromis për nevojat thelbësore, ndjekja e rregullit 50-30-20 është një fillim i mirë. Sipas këtij rregulli:

50% E PAGËS SUAJ MUND TË SHKOJË PËR NEVOJA THELBËSORE SI QIRAJA, SHËRBIMET KOMUNALE, TRANSPORTI, ILAÇET, SENDET USHQIMORE DHE VESHJET. JU MUND TË BUXHETONI 30% TË PAGËS TUAJ PËR DËSHIRAT TUAJA SI VIZITAT NË SALLON, BLERJET LUKSOZE DHE PUSHIMET E SHTRENJTA. NDËRSA ATO MUND TË MOS KUALIFIKOHEN SI NEVOJA THELBËSORE, ATO MUND TË JENË VENDIMTARE PËR NDJENJËN TUAJ TË MIRËQENIES DHE PËRMBUSHJES. SË FUNDI, PËRDORNI 20% TË PAGËS SUAJ PËR TË NDËRTUAR KURSIME DHE INVESTIME.

Derisa përparoni në rrugën tuaj të karrierës me të ardhura më të larta, mund të rrisni përqindjen që shkon drejt kursimeve dhe investimeve, duke përshpejtuar rritjen e parave që kurseni.
Si të kurseni para nga paga juaj çdo muaj?

Kursimi i parave nuk është shkencë e vështirë. Ndërtimi i zakoneve konstruktive është baza për të qenë më të përgjegjshëm në udhëtimin tuaj financiar. Krijimi i disa zakoneve ditore, mujore dhe vjetore mund të rrisë ndjeshëm kursimet tuaja dhe t’ju ndihmojë të bëni një jetë pa stres dhe financiarisht të qëndrueshme. Këtu janë disa hapa konkretë se si të kurseni para nga paga juaj çdo muaj.

Bëni një plan buxhetor mujor

Shumë profesionistë vazhdojnë të pyesin se si të kursejnë para nga paga e tyre mujore. Hapi i parë është të identifikoni se sa para mund t’ia dilni që t’i vendosni në një anë çdo muaj për kursime. Krijimi i një buxheti mujor mund t’ju japë një kuptim realist të shpenzimeve tuaja. Ky hap do t’ju ndihmojë gjithashtu të kuptoni se sa shumë po shkon drejt nevojave, dëshirave, shlyerjes së borxhit dhe kursimeve.

Përcjellni shpenzimet tuaja

Një hap tjetër kritik është të dini se sa shpenzoni në çdo kategori çdo ditë. Shumat e vogla shtohen në shuma të mëdhqa. Mund të shkarkoni një aplikacion për gjurmimin e parave dhe të automatizoni ushtrimin tuaj për të përcjellur shpenzimet tuaja. Sidoqoftë, duhet ta përditësoni një herë në ditë. Gjatë kësaj periudhe, të dhënat e krijuara në aplikacion do t’ju japin njohuri nëse buxheti juaj duhet të rishqyrtohet. Gjithashtu ju ndihmon të identifikoni fushat ku duhet të kontrolloni shpenzimet. Për shembull, mund të kuptoni se po shpenzoni më pak për fruta dhe shumë për të ngrënë jashtë. Korrigjimi i kursit është një pasojë e natyrshme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here