Një qafë e ngurtë ose e shtrënguar është një dukuri shumë e zakonshme.

Zakonisht, shqetësimi në këtë fushë është pasojë e stilit të jetës së përditshme dhe jo pasojë e ndonjë problemi tjetër shëndetësor.

Një ekspert, Jian Guan, një neurokirurg në Institutin e Neuroshkencës së Paqësorit në Kaliforni rendit shkaqet kryesore të dhimbjes së qafës dhe sugjeron mënyra të thjeshta për të marrë qetësim:

1. Ju kaloni shumë kohë të përkulur mbi telefonin tuaj

Shumica prej nesh do të gënjejmë nëse do të pretendonim se nuk kalojmë mjaftueshëm kohë gjatë ditës të përkulur mbi një ekran celular për të shfletuar mediat sociale dhe për të shkëmbyer mesazhe me miqtë dhe të njohurit. Është e lehtë të kuptohet se ky zakon bën që qafa të përkulet së tepërmi dhe në mënyrë të panatyrshme. “Ky është shkaku më i zakonshëm i dhimbjes së qafës sot”, komenton Dr. Guan. “Përdorimi i zgjatur i celularit mund të shkaktojë tendosje të konsiderueshme në qafë, edhe nëse nuk ka faktorë të tjerë anatomikë apo gjenetikë”.

2. Stresi intensiv

Stresi i pakontrollueshëm që ka pushtuar jetën tonë në mënyrë të pandërgjegjshme shtrin muskujt e shpatullave, krahëve dhe qafës, duke çuar në ngurtësi dhe, si rrjedhojë, në dhimbje.

3. Lëndim paraekzistues

Çdo lloj dëmtimi, nga një aktivitet sportiv në një makinë apo aksident tjetër, mund të lërë gjurmë, duke e bërë zonën më të prirur ndaj dhimbjes dhe ngurtësimit. Lëndimi është shpesh rezultat i një lëvizjeje të papritur dhe të mprehtë, të tillë si një goditje ose një rrotullim i shpejtë i kokës, që bën që qafa të përdridhet në një mënyrë të panatyrshme. Sipas klinikës së Cleveland, gratë dhe të moshuarit janë më të prirur ndaj lëndimeve në qafë.

4. Ka një problem me nervat

Kur një nerv në qafë kompresohet ose irritohet, si rezultat i plakjes, një lëvizjeje të papritur ose një dëmtimi, “shkakton që disa muskuj të tkurren në mënyrë jonormale ose i bën ata të dobët, duke i detyruar të tjerët të punojnë më shumë”, duke shkaktuar dhimbje në qafë, e cila më pas mund të përhapet në shpatulla dhe krahë, shpjegon Dr. Guan.

5. Keni artrit

Sipas Klinikës Cleveland, disa lloje të artritit, duke përfshirë artritin reumatoid, osteoartritin dhe artritin post-traumatik, mund të ndikojnë në rajonin e qafës së mitrës. Ndërsa kërci në qafë konsumohet, ai shkakton fërkim midis nyjeve, duke shkaktuar dhimbje. Artriti reumatoid prek kryesisht femrat e moshës 30 – 60 vjeç, osteoartriti, i cili është rezultat i konsumit natyral, shfaqet zakonisht tek të moshuarit, ndërsa artriti post-traumatik i qafës zhvillohet pas një dëmtimi të zonës.

Si të parandaloni dhimbjen e qafës

– Kushtojini vëmendje qëndrimit të trupit tuaj. ‌ Ngrini celularin në nivelin e syve kur dëshironi të merreni me të. Vetëm kjo do të heqë shumë presion nga zona.

– Kontrolloni pozicionin tuaj të gjumit. Gjumi në krah ose në shpinë janë pozicionet më të mira për qafën, sipas ekspertit. Përdorni jastëkë për të mbajtur qafën dhe shtyllën kurrizore drejt.

– Kujdesuni për pozicionin e trupit ndërsa punoni. Nëse punoni në tavolinë me kompjuter, ekrani duhet të jetë në linjë me sytë, në mënyrë që të mos sforconi qafën në pozicionet e gabuara. Gjithashtu, sigurohuni që të bëni pushime duke bërë disa shtrirje, të cilat do të ndihmojnë në lehtësimin apo edhe parandalimin e shtrëngimit të qafës.

– Mos ngrini peshë të tepërt. Është më mirë të bëni më shumë udhëtime, të mbani ngarkesa më të vogla dhe të shpërndani peshën mbi më shumë çanta nëse doni të mbroni qafën tuaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here