Studiuesit nga Universiteti i British Columbia sugjerojnë në një studim të ri se ata kanë identifikuar atë që mund të jetë një tregues i hershëm i paraportuar i sklerozës multiple (MS) vite përpara se të shfaqen simptomat e saj: çështjet psikiatrike, duke përfshirë depresionin, ankthin, çrregullimin bipolar dhe skizofreninë.

Autorët e studimit vunë re se përdorimi i kujdesit shëndetësor, duke përfshirë seancat psikiatrike, recetat dhe shtrimet në spital, ishte më i lartë tek njerëzit në grupin administrativ që përfundimisht zhvilluan MS. Frekuenca e tyre, krahasuar me kontrollet, rritej çdo vit derisa u shfaqën simptomat e MS. Këto gjetje nuk u vëzhguan në grupin klinik.

Ky studim sugjeroi që çrregullimet e gjumit, lodhja, anemia dhe dhimbja mund të jenë simptoma prodromale. Periudhat prodromale janë identifikuar për sëmundje të tjera, duke përfshirë sëmundjen e Parkinsonit, me të cilën kapsllëku shpesh i paraprin simptomave të Parkinsonit me vite.

Diagnoza, përparimi dhe menaxhimi i sklerozës multiple

Skleroza e shumëfishtë është një sëmundje kronike që prek elementë të sistemit nervor qendror, duke përfshirë trurin, palcën kurrizore dhe nervat optikë.

Sëmundja gjithashtu dëmton trupat e neuroneve të vendosur në lëndën gri të trurit. Ndërsa MS përparon, korteksi cerebral, shtresa më e jashtme e trurit, tkurret. Kjo quhet atrofi kortikale, shkruan Medical News Today, transmeton KlanKosova.tv.

MS rrallë është fatale, megjithëse mund të jetë shkaktari i komplikimeve, të tilla si vështirësitë në gëlltitje ose infeksionet e gjoksit ose të fshikëzës.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here