Abdulla Mehmeti

(Cili ishte ai popull i lashtë, që i përdori fjalët shqipe – GUR (Gurinë, Gurgistan-Georgie-Gjeorgji) dhe AR (Armeni, Araks etj.), për emërtimin e vendeve të tij, që nuk kanë asnjë kuptim në gjuhët tjera, sllavisht apo persisht?)

Nëse të tjerët nuk duan ta dinë, shqiptarët duhet ta dinë, hulumtojnë e studiojnë, se si u shndërruar GURINA (Guri Ynë) në GEORGIE dhe GURGISTAN.

Në ILIRINË LINDORE (Bullgaria dhe Rumania e sotme-Vllahia dhe Bessapara, jo Bessarabia) përjet Detit të Zi, banorët më të lashtë të shteteve këndej vargmaleve të Kaukazit (aktualisht janë disa shtete me afërsisht 50 milionë banorë) dhe disa popuj të përzier, të ndarë mbi baza fetare (katolikë, ortodoksë dhe të besimit islam) toka të vërshuara nga pushtuesit dhe sunduesit e mëvonshëm, janë banuar më herët nga pellazgët dhe fiset ilire-dardane-trake (parthinët dhe besët), një pjesë e të cilëve janë autoktonë (toka ka qenë kryesisht e pabanuar para tyre), një pjesë e banorëve është ngulitur në ato vise nga ekspeditat ushtarake, para dhe gjatë pushtimeve të Lekës së Madh, disa prej të cilëve gjatë Mesjetës janë rikthyer në Gadishullin e Ilirisë (si edhe bullgarët-vollgarët, emri sipas luginës së lumit Vollga) ose janë shpërngulur në vende të ndryshme të botës edhe në lindje të Azisë, si Ujgurët (prodhues dhe tregtarë të njohur të vajgurit (uji i gurit-gazi nytaror), prej nga e kanë marrë këtë emër) dhe Hundësit etj.).

Këto vise, ne shqiptarët sot nuk i pretendojmë si troje tona etnike, por janë vise, janë atdheu i vëllezërve tanë nga prejardhja (të krishterë e të besimit islam), një pjesë e të cilëve janë asimiluar dhe vazhdojnë të sundohen e shtypen nga të huajit, nga popuj barbarë të ardhur nga Mesjeta në ato vise.

Qytetërimi evropian, popujt dhe gjuhët, nuk janë krijuar me dyndjen e sllavëve në Evropë dhe Gadishullin e Ilirisë, as me dyndjen e fiseve persiane, mongole e tartare nga Azia në Ilirik, Anadolli dhe vende të tjera.

(22.IX.2021) /Trungu & InforCulture

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here