Shkencëtarët kanë bërë një zbulim kyç rreth antimateries – një substancë misterioze e cila ishte e bollshme kur filloi Universi. Antimateria është e kundërta e materies, nga e cila janë krijuar yjet dhe planetët. Të dyja u krijuan në sasi të barabarta në Big Bengun që formoi Universin tonë. Megjithëse materia është kudo, e kundërta e saj tani është jashtëzakonisht e vështirë për t’u gjetur. Studimi i fundit ka zbuluar se të dy reagojnë ndaj gravitetit në të njëjtën mënyrë.

Për vite me radhë, fizikanët janë përpjekur të zbulojnë dallimet dhe ngjashmëritë e tyre, për të shpjeguar se si u ngrit Universi. Zbulimi se antimateria u ngrit në përgjigje të gravitetit, në vend që të binte, do të kishte shpërthyer atë që dimë për fizikën. Tani ata kanë konfirmuar për herë të parë se atomet e antimateries bien poshtë. Por larg nga të qenit një qorrsokak shkencor, kjo hap dyert për eksperimente dhe teori të reja. A bie me të njëjtën shpejtësi, për shembull? Gjatë Big Bengut, materia dhe antimateria duhej të ishin kombinuar dhe anuluar njëra-tjetrën, duke mos lënë gjë tjetër veç dritës. Pse nuk e bënë është një nga misteret më të mëdha të fizikës dhe zbulimi i dallimeve midis të dyve është çelësi për zgjidhjen e tij.

Disi materia e mposhti antimaterinë në ato momentet e para të krijimit. Mënyra se si i përgjigjet gravitetit, mund të mbajë çelësin, sipas Dr Danielle Hodgkinson, një anëtare e ekipit kërkimor në Cern në Zvicër, laboratori më i madh në botë i fizikës së grimcave. “Ne nuk e kuptojmë se si Universi ynë u dominua nga materia dhe kjo është ajo që i motivon eksperimentet tona,” më tha ajo.//BBC

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here