Njerëzit që jetojnë me Covid për një kohë të gjatë pasi janë shtruar në spital kanë më shumë gjasa të shfaqin disa dëmtime në organet kryesore, sipas një studimi të ri.

Skanimet MRI zbuluan se pacientët kishin tre herë më shumë gjasa të kishin disa anomali në organe të shumta si mushkëritë, trurin dhe veshkat.

Studiuesit besojnë se ka një lidhje me ashpërsinë e sëmundjes.

Shpresohet se studimi në Mbretërinë e Bashkuar do të ndihmojë në zhvillimin e trajtimeve më efektive për Covid-in e gjatë .

Studimi, i botuar në Lancet Respiratory Medicine, shqyrtoi 259 pacientë të cilët u sëmurën aq shumë nga virusi sa u shtruan në spital.

Pesë muaj pasi u liruan, skanimet MRI të organeve të tyre kryesore treguan disa dallime domethënëse në krahasim me një grup prej 52 personash që nuk kishin pasur kurrë Covid.

Ndikimi më i madh u pa në mushkëri, ku skanimet kishin 14 herë më shumë gjasa të tregonin anomali.

Skanimet MRI kishin gjithashtu tre herë më shumë gjasa të tregonin disa anomali në tru – dhe dy herë më shumë në veshka – në mesin e njerëzve që kishin pasur Covid të rëndë.

Nuk kishte ndonjë ndryshim domethënës në shëndetin e zemrës apo mëlçisë.

Dr Betty Raman, nga Universiteti i Oksfordit dhe një nga hetuesit kryesorë në studim, thotë se është e qartë se ata që jetojnë me simptoma të gjata Covid kanë më shumë gjasa të kenë përjetuar disa dëmtime të organeve.

“Pesë muaj pasi u liruam nga spitali për Covid, ne gjetëm më shumë anomali në mushkëri, tru dhe veshka tek ata pacientë sesa në grupin që nuk kishte pasur kurrë Covid,” tha ajo.

“Mosha e pacientit, sa rëndë ishin të sëmurë me Covid, si dhe nëse kishin sëmundje të tjera në të njëjtën kohë, ishin të gjithë faktorë të rëndësishëm në gjetjen apo jo të dëmtimit të këtyre organeve të rëndësishme në trup”.

Prof Chris Brightling, nga Universiteti i Leicesterit dhe që drejton studimin Phosp-Covid, thotë se kërkimi është pjesë e një përpjekjeje më të gjerë për të kuptuar grupin e simptomave të ndryshme që përbëjnë sindromën e njohur si Covid e gjatë.

“Ky studim i detajuar i imazhit të të gjithë trupit konfirmon se ndryshimet në organe të shumta shihen muaj pas shtrimit në spital për Covid,” tha ai.

“Studimi i Phosp-Covid po punon për të kuptuar pse ndodh kjo dhe si mund të zhvillojmë teste dhe trajtime të reja për Covid të gjatë.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here