55 Fjalë të urta Shqiptare për Atdheun

“Kush vdes për atdhe, s’thonë ka vdek, po thonë ka le”

 1. Ara ime varri im. LABËRI
 2. Ardhin galat dhe prishën folenë e bilbilit. KORÇË
 3. Kur ti shikon dike edhe ata të shikojnë ty* Valdrin Moorina
 4. Atdheu e nana nuk harrohen. TROPOJË
 5. Atdheu mbi të gjitha. VLORË
 6. Ai që lë arën e vetë, nget arën e huaj. KORÇË
 7. Balta më e ëmbël se mjalta. GJIROKASTËR
 8. Bijë vendi pikë argjendi. BERAT
 9. Bukë e hi në shtëpi. PËRMET
 10. Çdo hi në vatrën e tij. JUG
 11. Çdo komb t’i vërë vetes një vlere, atë i venë dhe të huajt. JUG
 12. Çdo zog kërkon folenë e tij. JUG
 13. Dardha bie nën dardhë. VLORË
 14. Derë e botës s’është strehë e kokës. JUG
 15. Duaje atdhenë si shqiponja folenë. JUG
 16. Duaj at e duaj nënë, por më shumë duaj atdhenë. KOR
 17. Dy duar për një kokë, koka për atdhenë. KOR
 18. Dheu zhuritet por bari mbin përsëri. JUG
 19. Qeni leh tek stani i tij. GJIROKASTER
 20. Fjala në vend të huej, bahet gur. VERI
 21. Guri i rëndë në vend të vet. PËRMET
 22. Gjeli në pleh të tij këndon më mirë. KORÇË
 23. Gjeli mbret mbi pleh të vet .JUG
 24. Gjuha dhe njerëzit janë tapia e vendit. JUG
 25. Gjuha bashkon kombin. JUG
 26. Gjuha ruhet atje ku shkruhet. KORÇË
 27. I ikuri dhe i vdekuri s’kanë hatër. JUG
 28. Kur të jesh në dhe të huaj, dita të bëhet një muaj. KOSOVË
 29. Kush ka vdekë për atdhe, nuk ka vdekë por ka le. SHKODËR
 30. Mace e botës vjen në shtëpi, për të përmbysur tenxheret. KORÇË
 31. Mbrohe atdhenë si shqiponja folenë. SHKODËR
 32. Një nënë nuk na ka bërë, po një vend kemi të tërë. BERAT
 33. Nji zogu që i prishet foleja hidhet degë më degë. MAT
 34. O shtëpi, o bukë e hi, nuk gjendet varri si ti. ÇAMËRI
 35. Qeni te shpia e vet gjithmonë asht trim. VERI
 36. Shqiponja fluturon në qiell, po folenë e bën në tokë. LABËRI
 37. Arnaut, he arnaut, në vend të bukës po blen barut. KOSOVË
 38. Besë e shqiptarit si purteka e arit. JUG
 39. Dy milion kur hanë bukë, dyqind milion kur bëjmë pushkë. JUG
 40. Gjakut të derdhur të shqiptarit i bie dielli e nuk e than, i bie shiu dhe nuk e lan. VERI
 41. Supet e maleve dhe supet e shqiptarit nuk janë kërrusur kurrë. JUG
 42. Shqipëria është e vogël, po shqiptarët janë shpirtmëdhenj. JUG
 43. Shqiptari kryet e pren dhe besën s’e then. KOSOVË
 44. Shqiptari kur jep fjalën, ther djalën. VLORË
 45. Shqiptari me armë e shokë, s’i lutet kurkujt mbi tokë. KOSOVË
 46. Shqiptari për mik asht tret e asht fik. KOSOVË
 47. Shqiptari s’ha pulë të ngordhur. JUG
 48. Shqiptari s’lë hak pa marrë e borxh pa larë. VLORË
 49. Shqiptari shqiptarit nuk ka k’i mburret për trimëri. SKRAPAR
 50. Shqiptarit e ne nga varri me i shku, me e pasë frikë. TIRANË
 51. Shqiptari vetin e jep e shokun s’e jep. KOSOVË
 52. Shqiptari vritet por pushkën nuk e hedh. JUG
 53. Shqiptari s’e han trupin me bukë. VLORË
 54. Toskë e gegë, pemë nga një degë. GJIROKASTËR
 55. Kush rren shtetin, rren vetin. TROPOJË

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here