amerat e sigurisë në qytetin jugperëndimor maroken të Agadirit kapën një dritë blu në qiell tre minuta përpara se një tërmet shkatërrues 6.8 ballë të godiste vendin.

Regjistrimet që tregojnë vetë momentin e tërmetit, si dhe dritën blu janë përhapur në rrjetet sociale.

Për këtë fenomen ka shkruar disa vite më parë National Geographic, duke ofruar përgjigje shkencore.

Kur një tërmet me magnitudë 8.1 goditi Meksikën në vitin 2017, imazhe të frikshme të dritave jeshile dhe blu në qiell u shfaqën në mediat sociale. Të ashtuquajturat dritat e tërmetit në Meksikë ishin një tjetër shembull misterioz i një fenomeni që hutoi ekspertët.

Ashtu si rrufeja e topit, dritat e tërmetit janë relativisht të rralla dhe shkencëtarët e kanë të vështirë të shpjegojnë saktësisht se çfarë janë ato. Gjërat i ndërlikojnë është se jo të gjitha rastet duken njësoj, duke nxitur shpjegime që variojnë nga goditjet e thjeshta të rrufesë deri te UFO-t dhe fenomenet e botës tjetër.

“Dritat mund të marrin forma, forma dhe ngjyra të ndryshme,” tha Friedemann Freund, një profesor i fizikës në Universitetin Shtetëror të San Jose dhe një studiues në Qendrën Kërkimore Ames të NASA-s, në një intervistë të vitit 2014 me National Geographic.

Dritat e tërmetit në histori

Freund dhe kolegët e tij studiuan 65 raporte të dritave të tilla që datojnë që nga viti 1600, duke publikuar gjetjet e tyre në vitin 2014 në revistën “Seismological Research Letters”.

Për shembull, më 12 nëntor 1988, njerëzit raportuan një top drite ngjyrë vjollcë-rozë përgjatë St. Lawrence në Quebec, 11 ditë para tërmetit të fortë.

Në Pisco, Peru, dritat u shfaqën në formën e ndezjeve të forta që ndriçuan qiellin, të kapura nga kamerat e sigurisë përpara tërmetit të vitit 2007 me magnitudë 8 ballë. Edhe para tërmetit të vitit 2009 në Aquila, Itali, flakë të vogla drite u panë që dridheshin mbi rrugët me kalldrëm.

A është i vërtetë ky fenomen?

Shërbimi Gjeologjik i SHBA-së është i kujdesshëm nëse ekzistojnë dritat e tërmetit ose EQL.

“Gjeofizikanët nuk pajtohen rreth shkallës në të cilën raportet individuale të dritave të pazakonta në këtë moment dhe afër epiqendrës së një tërmeti përfaqësojnë në të vërtetë një EQL,” thotë instituti në faqen e tij të internetit, duke shtuar: “Disa dyshojnë se çdo raport individual përbën provë të qëndrueshme të EQL. , ndërsa të tjerët mendojnë se të paktën disa nga raportet përputhen në mënyrë të besueshme EQL.” Freund është në kampin e dytë.

Çfarë mund të jetë shkaku i dritave?

Duke analizuar 65 incidente të lehta në kohën e tërmetit në një studim të vitit 2014, Freund dhe kolegët e tij teorizuan se dritat u shkaktuan nga ngarkesat elektrike që aktivizohen në lloje të caktuara shkëmbi gjatë aktivitetit sizmik.

“Është njësoj si futja e një baterie në koren e Tokës”, thekson Freund.

Për shembull, shkëmbinjtë bazalt dhe magmatikë (gabro) kanë defekte të vogla në kristalet e tyre që mund të lëshojnë një ngarkesë elektrike në ajër. Kushtet e favorshme ndaj dritës ekzistojnë në më pak se 0.5 për qind të tërmeteve në mbarë botën, vlerësojnë shkencëtarët, gjë që do të shpjegonte pse ata ishin relativisht të rrallë. Ata vunë re gjithashtu se dritat e tërmetit shfaqen më shpesh para ose gjatë një tërmeti, sesa pas tij.

Një studim i mëparshëm tregoi se stresi tektonik krijon të ashtuquajturin efekt piezoelektrik, në të cilin shkëmbinjtë që përmbajnë kuarc prodhojnë fusha të forta elektrike kur ngjeshen në një mënyrë të caktuar. Por një nga ndërlikimet në studimin e dritave të tërmetit është, natyrisht, se ato janë të paparashikueshme dhe jetëshkurtra. Në një përpjekje për të kapërcyer këtë, disa shkencëtarë janë përpjekur të krijojnë fenomenin në laborator.

Në një studim të udhëhequr nga një fizikan në Universitetin Rutgers në Nju Xhersi, botuar në vitin 2014, kokrrat e materialeve të ndryshme – miell, disqe plastike, suva – krijuan pika tensioni kur tundeshin.

Shkencëtarët ia atribuojnë këtë efekt fërkimit midis kokrrave, gjë që do të ishte në kundërshtim me teorinë piezoelektrike dhe teorinë e Freundit. Për sa kohë që shfaqen teori shkencore kontradiktore, debati për shkaqet e dritave sizmike mbetet i hapur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here