Një sasi e lartë e fungicidit metalaksil, është identifikuar në trangujt e freskët nga Serbia të cilët kishin destinim tregun slloven.

Megjithatë, eksporti u parandalua pas alarmit të Sistemit Evropian të Paralajmërimit të Shpejtë në Tregtinë Ushqimore.

Por çka është metalaksili, dhe cilat janë efektet anësore të tij në trupin e njeriut?

Metalaksili është irritues për sytë dhe lëkurën. Thithja, gëlltitja ose thithja përmes lëkurës mund të shkaktojë helmim.

Në bini në kontakt me të ju duhen masa emergjente

Kontakti me lëkurën: Hiqni rrobat e kontaminuara menjëherë dhe shpëlajeni lëkurën, flokët, thonjtë, etj. Të kontaminuar tërësisht me ujë me sapun dhe ujë të rrjedhshëm. Kërkoni kujdes mjekësor.

Kontakti i syve: Ngrini qepallat dhe shpëlajeni me ujë të rrjedhshëm ose kripë. Kërkoni kujdes mjekësor.

Thithja: Lëreni skenën në ajër të pastër. Nëse frymëmarrja është e vështirë, jepni oksigjen. Kërkoni kujdes mjekësor.

Gëlltitja: Pini mjaft ujë të ngrohtë për të shmangur të vjellat. Kërkoni kujdes mjekësor.

Shumë dyqane të furnizimit bujqësor e përdorin këtë ilaç si një recetë të fshehtë për rrënjën.

Sidoqoftë, nëse një kovë me ujë përdor më shumë se 25 gram ilaç dhe ujit më pak se 300 rrënjë, është shumë e lehtë të kesh koka të verdha dhe të ndalosh rritjen, dhe nuk do të rritet ose rritet ngadalë për gati një muaj.

Sasia e lejuar e këtij fungicidi është 0,01 miligramë për kilogram, ndërsa kontigjenti i mallrave përmbante, 0,025.

Sipas raportimeve të mediave serbe, trangujt ku u identifikua ky bar, u ndaluan në kufij dhe menjëherë u morën masa asgjësimi./klankosova

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here