Dorëheqja e Hartwig Fischer, drejtor i Muzeut Britanik që nga viti 2016, pritej vetëm në vazhdën e zbulimeve tronditëse të javës së kaluar.

Shtrirja e vjedhjeve, e cila është ende duke u përcaktuar, dhe dështimi i muzeut për t’iu përgjigjur në mënyrë adekuate dyshimeve të ngritura në vitin 2021, e bënë efektivisht pozicionin e Fischer-it të paqëndrueshëm.

Rrethanat vështirë se mund të jenë më për të ardhur keq për Fischer, i cili që kur u bë drejtor shtatë vjet më parë, i ka përqendruar energjitë e tij në planet afatgjata për muzeun, shumica e të cilave ende nuk janë realizuar. Përmbledhja e tij, siç e interpretoi ai, ishte të adresonte problemet me strukturën e ndërtesës në Bloomsbury dhe prezantimin e koleksionit që ajo strehon.

Pritej që masterplani i tij për muzeun të publikohej në javët në vijim. Çdo bujë rreth lirimit do të errësohet nga largimi i hershëm i Fischer dhe hetimi i vazhdueshëm për vjedhjet. Për muzeun, si dhe për vetë Fischer, ky do të jetë një burim i madh keqardhjeje.

Është gjithashtu për të ardhur keq, sepse Fischer e ka treguar veten si një regjisor me mendje të gjerë dhe proaktiv, me një pikëpamje ndërkombëtare dhe kozmopolite. Ndërsa krijon lidhje me studiues anembanë globit, ai ka mbikëqyrur zhvillimin e Koleksionit të Kërkimeve Arkeologjike të Muzeut Britanik në Berkshire, që do të hapet në të ardhmen e afërt.

Fischer ka treguar guxim në lundrimin e problemeve që më parë besohej të ishin të pazgjidhshme. Negociatat për Mermeret e Partenonit, të cilat kishin arritur në ngërç, i lanë vendin diskutimeve me qeverinë greke. Këto janë përshëndetur, megjithëse në Londër, si “të vazhdueshme dhe konstruktive”.

Muzeu Britanik me siguri tani ka hyrë në fazën më të errët në historinë e tij. Presionet nga vendet e tjera që kërkojnë kthimin e objekteve sigurisht që do të rriten në muajt në vijim pasi të dalë historia e plotë e vjedhjeve. Fischer ka shprehur besimin e tij se muzeu do të dalë nga polemikat e fundit më i fortë se më parë. Pasardhësi i tij ka një detyrë të rëndë përpara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here