Prej kohësh është thënë se 10 mijë hapa në ditë është numri magjik që ju nevojitet për të qëndruar në formë dhe të shëndetshëm – por një studim i ri tregon se më pak se 5000 mund të jenë të mjaftueshëm për të parë një beneficion

Analiza e më shumë se 226,000 njerëzve në mbarë botën tregoi se 4000 hapa ishin të mjaftueshme për të filluar zvogëlimin e rrezikut të vdekjes së parakohshme për çdo shkak.

Pak më shumë se 2300 janë të mjaftueshme për të përfituar në shëndetin e zemrës dhe për enët e gjakut.

Sa më shumë të bëni hapa , aq më shumë përfitime shëndetësore shihen, thanë studiuesit.

Çdo 1000 hapa shtesë përtej 4000 ul rrezikun e vdekjes së hershme me 15% deri në 20000 hapa.

Ekipi nga Universiteti Mjekësor i Lodz-it në Poloni dhe Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Johns Hopkins në SHBA zbuloi se përfitimet e ecjes zbatoheshin për të gjitha gjinitë dhe moshat, pavarësisht se ku jetonin.

Megjithatë, përfitimet më të mëdha u panë tek moshat nën 60 vjeç, raporton BBC.

Profesori Maciej Banach, nga universiteti Lodz, tha se ndërsa numri i barnave të avancuara për trajtim po rritej, ato nuk ishin e vetmja përgjigje.

“Unë besoj se duhet të theksojmë gjithmonë se ndryshimet në stilin e jetës, duke përfshirë dietën dhe stërvitjen, që ishte heroi kryesor i analizës sonë, mund të jenë të paktën po aq, ose edhe më shumë, efektivë në reduktimin e rrezikut kardiovaskular dhe zgjatjen e jetës,” tha ai.

Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, aktiviteti fizik i pamjaftueshëm është përgjegjës për 3.2 milionë vdekje çdo vit – shkaku i katërt më i shpeshtë në mbarë botën.

Honey Fine, një trajnere personal dhe instruktor për kompaninë globale të fitnesit Barry’s, thekson problemet që vijnë nga qëndrimi I tepër ulur.

“Mund të ngadalësojë metabolizmin tuaj dhe të ndikojë në rritjen dhe forcën e muskujve, gjë që mund të shkaktojë dhimbje dhe dhimbje”, tha ajo për BBC.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here