Ky është një vendi i katërt më i vogël i Europës me vetëm 11 komuna, këtu mund t’i njiheni me disa nga veçantit e këtij vendi malor.
Herën e fundit që Lihtenshtajni shkoi në luftë, ata dërguan 80 ushtarë dhe 81 u kthyen.

Ata erdhën në shtëpi me një ushtar italian me të cilin u miqësuan. Ai donte të jetonte në Lihtenshtajn.

Lihtenshtajni apo zyrtarisht Principata e Lihtenshtajnit është një mikrostat gjermanofolës i vendosur në Alpe dhe në jugperëndim të Evropës Qendrore.

Lihtenshtajni kufizohet me Zvicrën në perëndim dhe jug ndërsa në lindje dhe veri me Austrinë. Lihtenshtajni është vendi i katërt më i vogël i Evropës, me një sipërfaqe prej pak më shumë se 160 kilometra katrorë dhe me 38,749 banorë.

Ky shtet është i ndarë në 11 komuna, kryeqyteti i saj është Vaduz, dhe komuna e saj më e madhe është Schaan. Ai është gjithashtu vendi më i vogël për t’u kufizuar me dy vende. Lihtenshtajni është një nga dy vendet me dy dalje në det, së bashku me Uzbekistanin.

Ekonomikisht, Lihtenshtajni ka një nga prodhimet e brendshme më të larta bruto për person në botë kur rregullohet për barazinë e fuqisë blerëse. Vendi ka një sektor të fortë financiar të përqendruar në Vaduz.

Dikur ishte i njohur si një parajsë taksash miliarderësh, por nuk është më në asnjë listë të zezë të vendeve të parajsës jo-bashkëpunuese. Një vend alpin, Lihtenshtajni është malor, duke e bërë atë një destinacion të sporteve dimërore.

Lihtenshtajni është anëtar i Kombeve të Bashkuara, Shoqatës Evropiane të Tregtisë së Lirë dhe Këshillit të Evropës. Megjithëse nuk është anëtare e Bashkimit Evropian, ajo merr pjesë si në Zonën Shengen ashtu edhe në Zonën Ekonomike Evropiane. Ka një bashkim doganor dhe një union monetar me Zvicrën.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here