Përpara vitit 1798, territori zviceran nuk përbënte ende një shtet të vërtetë. I quajtur Korpusi Helvetik, ai përbëhet nga trembëdhjetë kantonet ose shtetet e pavarura, secila me kufirin e vet, të saj ushtria, peshat e saj, masat e saj, shërbimi i saj postar dhe organizimi i saj politik.

Këto trembëdhjetë kantone me ambicie shumë të ndryshme kanë nënshkruar një sërë marrëveshjesh ndërmjet tyre, në veçanti për ndihmoni njëri-tjetrin në rast sulmi dhe caktoni një ndërmjetës gjatë Konfliktet. Në asnjë rast, me synimin për të themeluar një shtet, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Ky përvjetor është një mundësi për të parë një periudhë të trazuar dhe relativisht pak të përmendur në historinë e shtetit federal. Festimet do të kulmojnë më 12 shtator 2023, ditën që do të shënojë 175-vjetorin e hyrjes në fuqi të Kushtetutës Federale të vitit 1848.

Viti 1848 është një datë e rëndësishme për Zvicrën. Atë vit, u miratua kushtetuta që themeloi Zvicrën moderne. Në video, këshilltarja federale Elisabeth Baume-Schneider flet për rëndësinë e Kushtetutës Federale.

Pas shpërbërjes së Sonderbund, me forcën e armëve, një komision prej 23 anëtarësh merr përsipër të rishikojë Paktin Federal. Komisioni i rishikimit mbajti seancën e parë më 17 shkurt 1848 dhe mezi 51 ditë më vonë, kushtetuta e re ishte gati. Më 12 shtator 1848, Dieta Federale vuri në dukje se ishte miratuar.

Prandaj, Zvicra nuk është më një konfederatë shtetesh, por një shtet federal. Ajo gjithashtu bëhet demokracia e parë e qëndrueshme në Evropë. Nga këtu burojnë themelet kryesore të rendit tonë aktual kushtetues: Këshilli Federal si organ ekzekutiv, Asambleja Federale dhe dy dhomat e saj (Këshilli Kombëtar dhe Këshilli i Shteteve), parimi i ndarjes së pushteteve, shpërndarja federaliste. detyrat ndërmjet Konfederatës dhe kantoneve, zgjedhjet e lira dhe të drejtat themelore të qytetarëve.

Komiteti jubilar i patronazhit përbëhet nga kreu i Departamentit Federal të Drejtësisë dhe Policisë (FDJP), Këshilltarja Federale Elisabeth Baume-Schneider, Presidenti i Këshillit Kombëtar Martin Candinas, Presidentja e Këshillit të Shteteve Brigitte Häberli-Koller dhe Kryetari i Gjykatës Federale Yves Donzallaz. Ish-kreu i FDJP, Këshilltarja Federale Karin Keller-Sutter, u ul në komision gjatë vitit 2022. Shërbimet Parlamentare të Asamblesë Federale mbikëqyrin organizimin e festimeve.

Një seri e tërë ngjarjesh janë planifikuar gjatë vitit 2023 për të përkujtuar këtë përvjetor. Në veçanti, ndërtesat federale në qendër të qytetit federal do të hapin dyert e tyre për publikun për dy ditë, më 1 dhe 2 korrik 2023.

/Le Canton27.ch

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here