Arkivi prezanton një model të një shqipeje, referuar llojit të gërmave, që ndryshe quhej Alfabeti i Elbasanit.

“Nëse nuk kuptoni çfarë shkruhet më lart, nuk keni faj. Alfabeti i Elbasanit u krijua në shekullin e 18-të me qëllim që gjuha shqipe të kishte shkrimin e vet të veçantë të pabazuar në alfabetet latine, greke, cirilike e arabe, që deri asokohe shkruhej.

Ndaj, ‘Ky mund të ishte alfabeti i gjuhës shqipe’ edhe sot, siç thotë teksti i shkruar në alfabetin e Elbasanit më sipër, nëse Kongresi i Manastirit nuk vendoste për alfabetin e Stambollit (që nuk u zbatua në praktikë) dhe atë latin (që triumfoi në praktikë).

E për ata pak që e njohin si alfabet, testi për sot është, çfarë domethënë ky tekst: ???????????????????????????? ????????????????????????????????????????

Dok: Anonimi i Elbasanit, tekst i shkruar në alfabetin homonim. Përmasat: 9.7 x 7 cm”, shkruan Arkivi Shtetëror për faktin pak të njohur në fjalë

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here