Yakutsk është kryeqyteti i Republikës Sakha, në Siberinë lindore, Rusi. 

Qyteti ndodhet rreth 450 kilometra nga Rrethi Arktik dhe popullsia e tij është afërsisht 300. 000. 

Republika Sakha është një nga njëzet e dy republikat që, së bashku me dyzet e shtatë rajone, nëntë krahinat, katër rrethe autonome dhe tre qytete federale, përbëjnë tetëdhjetë e pesë subjektet federale të Rusisë.

Me një klimë ekstreme subarktike, Yakutsk është një nga qytetet më të ftohtë në planet. 

Mesatarja në muajin janar është -41 °C dhe ajo e korrikut është 18 °C.

Prodhon 20% të diamanteve, pinë kupa me gjak kali...njihuni me qytetin

Klima subpolare, subarktike ose boreale është një nënlloj i klimës kontinentale D që gjendet midis gjerësisë gjeografike 50º dhe 70º.

Pavarësisht se ndodhet 450 kilometra larg Rrethit Arktik, rreth 300,000 njerëz jetojnë në Yakutsk, sipas regjistrimit më të fundit. 

Shumë prej tyre janë shkencëtarë të specializuar në degë të ndryshme. Vendi është një qendër e rëndësishme kulturore, shkencore dhe ekonomike e rajonit.

Prodhon 20% të diamanteve, pinë kupa me gjak kali...njihuni me qytetin

Duke pasur parasysh kushtet ekstreme të motit në Siberi, stinët e ftohta janë shumë më të gjata se në pjesët e tjera të botës. Në përgjithësi, dimri fillon në tetor. Pikën më të ftohtë e arrin në janar dhe përfundon në maj.  Në tremujorin e parë të vitit, temperatura mesatare është rreth -38ºC. 

Temperaturat më të ftohta të regjistruara ndonjëherë në planet jashtë Antarktidës kanë ndodhur në pellgun e lumit Yana, në verilindje të Yakutsk. Zona ku ndodhet Yakutsk prodhon 20% të diamanteve në mbarë botën. Aty pranë ndodhet miniera e Mirit me një thellësi 525 metra dhe një diametër 1200 metra, duke qenë gropa e dytë më e madhe e gërmuar në botë, pas minierës së kanionit Bingham. 

Kështu, ai bëhet një qytet, fuqia ekonomike e të cilit është e rëndësishme për Rusinë. Shumë nga popullsia e Yakutsk punon në minierat e diamanteve.

Nga 269,500 banorë që përbëjnë Yakutsk, 52% janë Yakuts, 42% janë Rusë dhe 4% e mbetur janë nga grupe të tjera etnike, si ukrainasit dhe Evenkis. Sezoni i butë zgjat për gati katër muaj, nga 16 maji deri më 12 shtator, me një temperaturë mesatare ditore të lartë mbi 50°F. Muaji më i ngrohtë i vitit në Yakutsk është korriku, me një temperaturë mesatare maksimale prej 24°C dhe minimale 13°C.

Prodhon 20% të diamanteve, pinë kupa me gjak kali...njihuni me qytetin

Si kuriozitete të qytetit mund të thuhet se nuk kanë kanalizime apo tubacione uji sepse ngrijnë; hanë kube me gjak kali; ata nuk i fikin kurrë motorët e makinave dhe nuk mbajnë syze sepse i ftohti i thith në sekonda.

Edhe pse bora është e garantuar, bie pak shi, vetëm 235 mm në vit, i përqendruar në muajt e verës. Për të shmangur përmbytjet e vazhdueshme nga shkrirja e borës, inxhinierëve civilë vendas iu desh të ndërtonin shpate betoni që ngrinin ndërtesat deri në 2 metra mbi tokë të ndërtuara mbi shtylla betoni.

Prodhon 20% të diamanteve, pinë kupa me gjak kali...njihuni me qytetin

Të vdekurit varrosen pa arkivol, duke bërë drejtpërdrejt një vrimë të thellë dy metra në tokë. Gërmimi i saj është më i vështirë sesa skalitja e një akullnajeje, kështu që, për të zbutur akullin, ajo mbulohet më parë me qymyr të djegur për tre ditë. Trupat mbeten të paprekura, të pandryshuara, për 100 vjet./Përgatiti Alfapress.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here