Një zbulim i ri shkencor shpjegon arsyet e mundshme biologjike pse njerëzit zhvillojnë skuqje të fytyrës dhe pse ajo është më e theksuar tek disa njerëz.

Domethënë, gjenomi që shkakton skuqjen e faqeve, p.sh. pas pirjes së alkoolit ndikon edhe në inflamacion në organizëm, si dhe në qarkullim. Efektet e alkoolit, nga ana tjetër, zbuten shumë për shumicën e njerëzve nga një enzimë e quajtur aldehid dehidrogjenaza mitokondriale (ALDH2). Ai zbërthen alkoolin në përbërës më pak të dëmshëm në një proces me shumë hapa – së pari, etanoli shndërrohet në përbërjen acetaldehid, dhe më pas zbërthehet në acetat.

Kështu, kjo enzimë përfaqëson një lloj mbrojtjeje kundër efekteve të dëmshme të alkoolit.

Megjithatë, për njerëzit me variantin e quajtur ALDH2*2, ky proces nuk është aq i thjeshtë. Enzima e tyre ka reduktuar shumë funksionin dhe si rezultat, acetaldehidi toksik mund të qëndrojë në trupin e tyre shumë më gjatë, duke shkaktuar pasoja më të rënda nga pirja e tepërt (dhe një hangover më keq). Ky variant pothuajse mungon te njerëzit në pjesën më të madhe të botës, me përjashtim të Azisë Lindore, ku varianti i enzimës është i pranishëm në rreth një të tretën e njerëzve.

Njerëzit që pinë, pavarësisht se kanë këtë gjenotip, janë në një rrezik të shtuar të kancerit dhe gjithashtu kanë një shans deri në 48% më të lartë për sëmundje të zemrës, paralajmërojnë mjekët.

Hulumtimi, rezultatet e të cilit janë publikuar në revistën Science Translational Medicine, kombinon dy studime të ndryshme të kryera mbi minj me një analizë të të dhënave gjenomike të Biobank në mostrat nga Japonia dhe Mbretëria e Bashkuar.

Se si e gjithë kjo lidhet me ALDH2 mbetet për t’u sqaruar. Për të zbuluar këtë lidhje, studiuesit e udhëhequr nga Joseph Wu, një mjek dhe drejtor i Institutit Kardiovaskular në Stanford, kryen një analizë gjenomi të 29,319 rasteve të njerëzve me sëmundje të zemrës.

Pasi konfirmuan lidhjen midis variantit ALDH2*2 dhe sëmundjes së zemrës, shkencëtarët u ndalën në mostrat nga 9 individë të prekur. Pas një pije standarde, subjektet u vunë re se kishin funksion të reduktuar të qelizave endoteliale, e cila luan një rol kyç në përcaktimin e rrezikut të një lloji të zakonshëm të sëmundjes së zemrës – sëmundjes së arterieve koronare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here